Kouzlo tohoto cukroví spočívá ve strojku na maso s nástavcem na cukroví. Je to stará známa pomůcka, kterou používaly již naše babičky i maminky. Novější a modernější variantou jsou dnešní cukrářské lisy, ale v domácnostech se určitě ještě často využívá zmíněný mlýnek na maso. Měkké pudinkové těsto se protlačí skrz různé formičky, aby vznikly dlouhé pruhy, esíčka, kytičky, hvězdičky nebo i malé věnečky.
Jako děti jsme u pečení tohoto cukroví asistovaly moc rády, jelikož práce s mlýnkem byla zábavná a moc nás toto čarování bavilo. Navíc těsto je rychlé na zpracování, nepotřebuje odležet, moc dobře drží tvar ve strojku i při pečení. Cukroví je přitom jemné ale ne rozpadavé, není příliš sladké, takže se dá zdobit marmeládou nebo polévat polevou a lze jej dělat v mnoha příchutích, jelikož pudink je možné zakoupit v mnoha chutích.
Recept na pudinkové strojkové cukroví
Ingredience potřebné na přípravu jemného cukroví ukrytého v tradici
- 500 g hladké mouky
- 250 g moučkového cukru
- 4 vanilkové pudinky
- 130 g Hery
- 250 g Omegy
- 2 vejce
- 2 žloutky
- 1/2 prášku do pečiva
- marmeláda na slepení
- čokoládová poleva na namočení
Postup přípravy strojkových banáku – oblíbeného cukroví
1. Ze surovin vypracujeme hladké těsto.
2. Těsto dáváme do mlýnku s nástavcem a tvary ukládáme na plech s pečícím papírem.

3. Pečeme při teplotě 170 stupňů do růžova.
4. Vychladlé cukroví slepíme marmeládou a konce namáčíme do čokoládové polevy.
Typické příchutě a variace pro strojkové pečivo
Vanilková, čokoládová, karamelová, mandlová, pistáciová, kokosová, citronová.
Banánkové rohlíčky se žloutkovým krémem, máčené v čokoládě