Kouzlo tohoto cukroví spočívá ve strojku na maso s nástavcem na cukroví. Je to stará známa pomůcka, kterou používaly již naše babičky i maminky. Novější a modernější variantou jsou dnešní cukrářské lisy, ale v domácnostech se určitě ještě často využívá zmíněný mlýnek na maso. Měkké pudinkové těsto se protlačí skrz různé formičky, aby vznikly dlouhé pruhy, esíčka, kytičky, hvězdičky nebo i malé věnečky.

Jako děti jsme u pečení tohoto cukroví asistovaly moc rády, jelikož práce s mlýnkem byla zábavná a moc nás toto čarování bavilo. Navíc těsto je rychlé na zpracování, nepotřebuje odležet, moc dobře drží tvar ve strojku i při pečení. Cukroví je přitom jemné ale ne rozpadavé, není příliš sladké, takže se dá zdobit marmeládou nebo polévat polevou a lze jej dělat v mnoha příchutích, jelikož pudink je možné zakoupit v mnoha chutích.

Recept na pudinkové strojkové cukroví

Ingredience potřebné na přípravu jemného cukroví ukrytého v tradici

  • 500 g hladké mouky
  • 250 g moučkového cukru
  • 4 vanilkové pudinky
  • 130 g Hery
  • 250 g Omegy
  • 2 vejce
  • 2 žloutky
  • 1/2 prášku do pečiva
  • marmeláda na slepení
  • čokoládová poleva na namočení

Postup přípravy strojkových banáku – oblíbeného cukroví

1. Ze surovin vypracujeme hladké těsto.

2. Těsto dáváme do mlýnku s nástavcem a tvary ukládáme na plech s pečícím papírem.

Obrázek receptu na Pudinkové strojkové cukroví - jemnost ukrytá v tradici
Foto: cooky.cz, Recept na Pudinkové strojkové cukroví – jemnost ukrytá v tradici

3. Pečeme při teplotě 170 stupňů do růžova.

4. Vychladlé cukroví slepíme marmeládou a konce namáčíme do čokoládové polevy.

Typické příchutě a variace pro strojkové pečivo

Vanilková, čokoládová, karamelová, mandlová, pistáciová, kokosová, citronová.

Obrázek receptu na banánkové rohlíčky se žloutkovým krémem.

Banánkové rohlíčky se žloutkovým krémem, máčené v čokoládě

Obrázek k receptu na žabí huby

Žabí huby: Křehké vánoční cukroví s vtipným názvem

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest