Jako pocta oblíbenému nápoji – horkému punči s ovocnou šťávou a kapkou alkoholu – tak vznikly punčové řezy. Své kořeny mají v rakousko-uherské monarchii, jako většina noblesních dezertů. Hlavní hvězdou cukráren vedle větrníků a indiánků se staly v Česku v 70. až 80. letech. Dnes zažívají návrat v domácích verzích bez umělých barev a se skutečným dobrým rumem.
Punčové řezy byly od začátku velmi pohledné, vrstvené, barevné a sladké, někdy až vyzývavé. Tento barevný skvost cukráren je sladký, opojný a výrazný a jeho chuť je stejně extravagantní, jako jeho vzhled. Cukrová poleva, vrstvy piškotu a punčová šťáva se v něm spojily do zákusku, který v sobě má jak dětskou radost, tak i nádech dospělého dezertu díky kapce alkoholu. Je to prostě cukrářská klasika, která nevymřela a je stále oblíbená.
Recept na punčové řezy
Ingredience potřebné na přípravu Sladkého retra s vůní punče
První plát korpusu
- 5 vajec
- 100 g krupicového cukru
- 100 g polohrubé mouky
Druhý plát korpusu
- 5 vajec
- 100 g krupicového cukru
- 100 g polohrubé mouky
- špetka červené potravinářské barvy
Na potření
- rybízová marmeláda
Cukrový rozvar
- 250 ml vody
- 350 g cukru
- 5 g kyseliny citronové
- rumové aroma
Poleva
- 200 g prosetého moučkového cukru
- 3-4 lžíce horké vody nebo citronové šťávy
- 1 lžíce rumu nebo punčové tresti (volitelné)
- růžové nebo červené potravinářské barvivo (volitelné)
Postup přípravy punčových řezů krok za krokem
1. 10 vajec ušleháme do husté světlé pěny (cca 15 minut) a postupně přidáme lehkým vmícháním mouku. Těsto rozdělíme na dvě poloviny. Jednu polovinu obarvíme potravinářským barvivem.
2. Těsto vylijeme na dva plechy vystlané pečícím papírem a pečeme ve vyhřáté troubě na 180 stupňů maximálně 5 minut. Dáváme pozor, aby se nevysušilo.
3. Připravíme si cukrový rozmar. Cukr povaříme ve vodě a poté do něj přidáme kyselinu citronovou a rumové aroma.
4. Upečené platy rozkrojíme na polovinu a máme li tuhou marmeládu rozšleháme ji s trochou vody.

Punčové řezy podle staré kuchařky z roku 1968 s ořechovo-piškotovou nádivkou
5. První světlý plát potřeme marmeládou a překryjeme růžovým plátem.
6. Ten pomocí lžičky namočíme teplým rozvarem a potřeme marmeládou a přiložíme světlý plát.
7. Namočíme rozvarem, potřeme marmeládou a přiložíme poslední barevný plát. Mírně zatížíme a necháme 2-3 hodiny navlhnout.
8. Poté potřeme polevou, případně ozdobíme čokoládou a po její mírném zaschnutí nakrájíme na řezy.
Přidávám recept na hladkou a lesklou polevu na punčové řezy. Moučkový cukr prosejeme do misky, přidáme horkou vodu nebo citronovou šťávu a začneme míchat lžičkou nebo metličkou. Volitelně přidáme trochu rumu nebo aroma. Volitelně můžeme přidat trochu gelového nebo tekutého barviva, chceme li mít polevu růžovou. Mícháme, dokud poleva není hladká a lesklá. Měla by mít hustotu tekutého medu. Polevu roztíráme rychle, tuhne během pár minut.

Malinové mini – punčáky: Dortíky s chutí malin, které zmizí dříve, než řeknete “malina”
