Sezóna rebarbory je v plném proudu, proto tuto úchvatnou plodinu nenecháme nevyužitou. Připravíme si speciální dort plný rebarbory a sladkých marshmallows. Aby toho nebylo málo, připravíme si ho vzhůru nohama – prostě a jednoduše obráceně. Pokud se vám zdá tento plán šílený, nebojte. Příprava je velmi snadná. Pro lepší barvu potřebujeme také buď trochu jahod, nebo červené potravinářské barvivo. Říká se, že jíme také očima, proto takto doladíme celý koláč k dokonalosti. Ingredience jsou vypočítány pro pečení v kulaté formě o průměru 23 cm.
Recept na rebarborový koláč s marshmallows vzhůru nohama
Délka pečení v troubě 45 minut.
Ingredience pro přípravu
- 3 hrnky nakrájené rebarbory
- 10 ks marshmallows
- 2 hrnky cukru
- 1/2 hrnku másla
- 2 vejce
- jahody pro lepší barvu nebo potravinářské červené barvivo
- 1 a 3/4 hrnku mouky
- 1/2 hrnku mléka
- 1 lžíce prášku do pečiva
- 1/2 lžičky soli
- 1 lžička vanilkového nebo mandlového extraktu
Postup přípravy
1. Dáme si předehřát troubu na 180°C.
2. Formu si vymažeme a rozložíme do ni nakrájenou rebarboru, marshmallows a jahody.
3. Pokud chceme více barvy, smícháme 1 hrnek cukru s potravinářským barvivem.
4. Tímto hrnkem cukru posypeme ovoce ve formě, bez ohledu na to, zda jsme ho smíchali s barvivem nebo ne.
5. V míse si smícháme máslo a druhý hrnek cukru s vejci, které přidáme postupně během míchání.
6. K cukru přidáme zbytek suchých ingrediencí na střídačku s mlékem.
7. Dále přidáme vanilkový nebo mandlový extrakt a promícháme.
8. Těsto rozetřeme rovnoměrně na ovoce ve formě a dáme péct do předehřáté trouby na 40 – 45 minut.
9. Zda je těsto hotové zkoušíme párátkem.
10. Po dopečení necháme 5 minut odpočinout na lince a poté nožem uvolníme koláč od okrajů formy.
11. Vyklopíme na servírovací tác a můžeme podávat.
Věděli jste, že…?
Na marshmallows si pochutnávali již starověcí Egypťané. No dobře, nebyly to přímo dnešní komerční marshmallows, ale šlo o sladkosti vyrobené z medu a mízy ibišku lékařského. Marshmallows jsou dnes známé po celém světě. Využívají se k přípravě různých dezertů, opékání na ohni nebo jednoduché konzumace jako cukrovinka.