5 hvězdiček od 1 kuchaře
Přejít na recept Tisknout recept

Existuje mnoho důvodů, proč si doma připravit svoji vlastní šunku, která bude zaručeně mnohem lepší, než ta, kterou můžete zakoupit v supermarketu. Jedním z důvodů je samozřejmě vědomí toho, co jste do šunky přidali a z čeho ji vyrobili.

Naši šunku budeme dělat z vepřové plece, která je pro tento účel zcela ideální. Dnes již není žádnou výjimkou si dělat doma vlastní uzenářské výrobky, které nepochybně chutnají lépe, než ty koupené. Připomínáme, že použití dusitanové soli je v receptu zcela zásadní a povinné, jinak nedocílíte požadovaného výsledku.

Zdroj obrázku: plyashka, Recept na domácí vepřovou šunku.

Recept na domácí vepřovou šunku

5 hvězdiček od 1 kuchaře
Celkový čas 5 dní
Porcí 1 štangle šunky v celku
Vaříme svoji vlastní domácí vepřovou šunku, dobá zrání masa 5 dní.

Potřebné vybavení

  • 1 Hrnec
  • Mlýnek na maso
  • 1 Mísa
  • Tlačenkový obal na vaření tlačenkové střevo
  • Forma na šunku s pružinami
  • Teploměr do vody

Suroviny

  • 1300 g Vepřové plece
  • 13 g Dusitanová sůl (např. Praganda)
  • 13 g Kuchyňská sůl
  • 10 zrníček Semínka koriandru
  • 1/2 lžíce Mletý černý pepř
  • 1/3 lžičky Drcený muškátový oříšek

Postup 

  • Maso omyjeme, osušíme papírovou utěrkou a nakrájíme na kostičky o velikosti přibližně krabičky od sirek.
  • Maso vložíme do smaltovaného nebo nerezového hrnce, kde bude zrát.
  • Posypeme ho solnou směsí. 10g/1kg masa dusitanové soli a stejné množství kuchyňské soli.
  • Maso promícháme, aby byly osolené všechny kousky.
  • Přikryjeme pokličkou a dáme na 5 dní do lednice.
  • Jednou denně maso promícháme po dobu zrání.
  • Po 5 dnech oddělíme 1/3 masa, kterou umeleme v mlýnku na maso.
  • Dostatečně velký hrnec naplníme vodou a dáme na sporák. Vodu zahřejeme na maximálně 80 stupňů Celsia, ne více.
  • Vezmeme si ideální velikost obalu na vaření šunky a na jednom konci zavážeme.
  • Zavázanou částí vložíme na dno formy na šunku.
  • Maso začneme vkládat do obalu ve formě a občas upěchujeme.
  • Jakmile máme celou směs ve formě, vrchní část obalu uzavřeme a víko formy upevníme pružinami.
  • Formu vložíme do hrnce s připravenou 80 stupňovou vodou.
  • Šunku o hmotnosti 1,3 kg vaříme přibližně 2 hodiny a po celou dobu sledujeme teplotu. Ta musí být v rozmezí 70 – 80 stupňů Celsia.
  • Po 1,5 hodině zkontrolujeme teplotu šunky propíchnutím teploměrovou sondou. Šunka je hotová při teplotě 70 stupňů.
  • Jakmile je šunka hotová, vložíme ji na 30 minut do studené vody.
  • Formu vyndáme z vody a necháme odkapat.
  • Celou formu dáme na 12 hodin do lednice
Uložit do Mé kuchařky
Chod: Pochutina, Snídaně, Svačina
Kuchyně: Česká
Klíčové slovo: domácí šunka, šunka, vepřová šunka


5 hvězdiček od 1 kuchaře (1 hodnocení bez komentáře)

Sdílejte Váš názor

Hodnocení receptu




Připnout na Pinterest