Jestli pak víte, jaké jsou nejoblíbenější houby v kuchyni? No přece žampiony. Jsou to houby ve světě nejvíce známé a používané a to kvůli jejich univerzální chuti a snadné přípravě. Dostupné jsou téměř v každém obchodě, můžeme si je vypěstovat doma, jemnou chutí se hodí do většiny pokrmů a na přípravu jim opravdu stačí chvilička,nepotřebují žádné dlouhé vaření.
Žampiony připravujeme pečené, plněné restované, smažené i na grillu. My si dnes připravíme žampiony v kombinaci s bramborami a červenou paprikou
Recept na žampiony s brambory a červenou paprikou – jemné chutě s petrželkou téměř bez námahy
Ingredience na přípravu
- rostlinný olej
- 400 g žampionů
- sůl, pepř dle chuti
- 35 g másla
- 1 kapie
- 450 g brambor
- 1/2 kávové lžičky sladké papriky
- 2 stroužky česneku
- hrst zelené petrželky
Postup přípravy
1. Omyté a osušené žampiony pokrájíme na plátky a restujeme na rozpáleném oleji na pánvi cca 10 minut, přidáme 15 g másla, zamícháme a přidáváme očištěnou a na proužky pokrájenou červenou kapii. Osolíme, opepříme dle chuti a dále ještě 10 minut restujeme. Předěláme z pánve na talíř.
2. Oloupané brambory nakrájíme na půl měsíčky a do stejné pánve na kapku oleje je dáme restovat. Zamícháme a 4-5 minut necháme restovat přikryté pod pokličkou. Odkryjeme, přidáme mletou červenou sladkou papriku a 20 g másla. Opět zamícháme a přikryjeme pokličkou. Přikryté restujeme dalších 5 minut.
3. Česnek nakrájíme na drobné kousky a část – asi polovinu přidáme k bramborám. Zároveň brambory osolíme a opepříme.
4. Za občasného míchání přidáme připravené žampiony, spolu promícháme a přikryjeme pokličkou.
5. Drobně si nakrájíme zelenou petrželku, kterou vsypeme do směsi. Opět promícháme a vsypeme zbytek česneku. Promícháme a stáhneme z plotny. Podáváme teplé.