Pokud se vám při vyřčení spojení „vepřová játra“ vybaví školní jídelna, ještě jste neochutnali tuto fantastickou kombinaci. Protože jakmile je správně připravíte a doplníte jemnou pepřovou omáčkou, vznikne překvapivě delikátní jídlo, které má svou osobitou chuť. Tento vcelku téměř zapomenutý recept v sobě uchovává staré kuchařské tradice a moderní chuťový cit. Obojí vás hned po prvním soustu přesvědčí, že játra si zaslouží daleko víc pozornosti, než obvykle dostávají.
V minulosti byla játra běžnou součástí domácích kuchyní, protože byla levná, snadno dostupná a přesto bohatá na živiny. Mnozí z nás se k nim vrací v dnešní době jen velmi obtížně. Ale proč? Pravděpodobným důvodem bude ne příliš povedená tabulková příprava právě ze školních jídelen, která v nás zanechala trochu té nechuti. Ale toto je zcela něco jiného!
Recept na orestovaná játra s pepřovou omáčkou
Ingredience pro přípravu
- 500 g vepřových jater
- sůl a pepř
- olej
- kousek másla
Omáčka:
- 250 ml silného masového vývaru
- trochu tučné smetany
- 1 lžíce worcesteru
- 1 lžička plnotučné hořčice
- nadrcený barevný pepř
Postup přípravy jater na pepřové omáčce
1. Játra nakrájíme na porce a zbavíme všech blan.
2. Přes fólii naklepeme a dobře opepříme.
3. Na pánvi rozehřejeme olej s kouskem másla a vložíme játra, které z obou stran je orestujeme.
4. Játra nakonec osolíme a pustíme se do omáčky.

Legendární pepřová omáčka: Gastronomický skvost světové kuchyně
5. Vývar zredukujeme na polovinu a poté přidáme worcesterovu omáčku, hořčici a smetanu.
6. Svaříme a nakonec přidáme drcený pepř a všechen výpek z pánve.
Tip hospodyňky
Pokud nemáme hotový vývar, můžeme použít 1 kelímek gelového, který svaříme s asi 200 – 250 ml vody.
Nevynechávejte játra, ale…
Vepřová játra jsou bohatým zdrojem železa, vitamínu A, B12 a bílkovin. Přesto je doporučováno konzumovat je s mírou, právě kvůli vysokému obsahu vitamínu A a cholesterolu. Ideální jsou jako výživná večeře

Vepřová játra na cibuli s rýžovými těstovinami

Restovaná kuřecí játra na cibulce s opečeným bramborem
Foto a recept Romana Rubášová, redakce cooky.cz, částečně upraveno AI