Pokud se vám při vyřčení spojení „vepřová játra“ vybaví školní jídelna, ještě jste neochutnali tuto fantastickou kombinaci. Protože jakmile je správně připravíte a doplníte jemnou pepřovou omáčkou, vznikne překvapivě delikátní jídlo, které má svou osobitou chuť. Tento vcelku téměř zapomenutý recept v sobě uchovává staré kuchařské tradice a moderní chuťový cit. Obojí vás hned po prvním soustu přesvědčí, že játra si zaslouží daleko víc pozornosti, než obvykle dostávají.

V minulosti byla játra běžnou součástí domácích kuchyní, protože byla levná, snadno dostupná a přesto bohatá na živiny. Mnozí z nás se k nim vrací v dnešní době jen velmi obtížně. Ale proč? Pravděpodobným důvodem bude ne příliš povedená tabulková příprava právě ze školních jídelen, která v nás zanechala trochu té nechuti. Ale toto je zcela něco jiného!

Recept na orestovaná játra s pepřovou omáčkou

Ingredience pro přípravu

  • 500 g vepřových jater
  • sůl a pepř
  • olej
  • kousek másla

Omáčka:

  • 250 ml silného masového vývaru
  • trochu tučné smetany
  • 1 lžíce worcesteru
  • 1 lžička plnotučné hořčice
  • nadrcený barevný pepř

Postup přípravy jater na pepřové omáčce

1. Játra nakrájíme na porce a zbavíme všech blan.

2. Přes fólii naklepeme a dobře opepříme.

3. Na pánvi rozehřejeme olej s kouskem másla a vložíme játra, které z obou stran je orestujeme.

4. Játra nakonec osolíme a pustíme se do omáčky.

Legendární pepřová omáčka podle světové restaurace Bruxx

Legendární pepřová omáčka: Gastronomický skvost světové kuchyně

Vepřová játra.
Foto: freepik.com, Vepřová játra.

5. Vývar zredukujeme na polovinu a poté přidáme worcesterovu omáčku, hořčici a smetanu.

6. Svaříme a nakonec přidáme drcený pepř a všechen výpek z pánve.

Tip hospodyňky

Pokud nemáme hotový vývar, můžeme použít 1 kelímek gelového, který svaříme s asi 200 – 250 ml vody.

Nevynechávejte játra, ale…

Vepřová játra jsou bohatým zdrojem železa, vitamínu A, B12 a bílkovin. Přesto je doporučováno konzumovat je s mírou, právě kvůli vysokému obsahu vitamínu A a cholesterolu. Ideální jsou jako výživná večeře

Vepřová játra na cibuli s rýžovými těstovinami

Vepřová játra na cibuli s rýžovými těstovinami

Obrázek receptu na restovaná kuřecí játra na cibulce s opečeným bramborem.

Restovaná kuřecí játra na cibulce s opečeným bramborem

Foto a recept Romana Rubášová, redakce cooky.cz, částečně upraveno AI

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest