Ach, vitacitová buchta :-). Možná to zní trochu divně, ale já tenhle dezert opravdu „žeru“. Když se řekne retro dezert ke kávě, vybaví se mi právě tenhle kousek. Je to pro mě návrat do osmdesátých a devadesátých let, kdy se na rodinné oslavy a nedělní odpoledne pekly právě takovéto jednoduché, ale efektní zákusky. Ta kombinace tmavého kakaového těsta, hladkého tvarohového krému a zářivě oranžové, mírně kyselé polevy je naprosto nezapomenutelná. Je to chuť, která mě vždy spolehlivě vrátí do dětství.

I když je recept velmi jednoduchý a používá základní suroviny, ten nejlepší výsledek získáte, když si dáte záležet na krému. Moje osobní zkušenost je, že klíčem k dokonalému tvarohovému krému je nešidit množství máslového tuku. Musí být dobře vyšlehaný a nesmí být příliš řídký. Dále je velmi důležité nechat celou buchtu opravdu důkladně ztuhnout. Buchtu připravte den předem. Jen tak se chutě správně propojí, těsto nasaje vlhkost z krému a poleva se nebude rozjíždět. To je můj ti zní: trpělivost u chlazení se vyplatí.

Recept na vitacitovou buchtu (sklenicový recept)

  • Celková délka přípravy: 60 až 70 minut
  • Doba aktivní přípravy: 25 až 35 minut
  • Pečení těsta: 25 až 30 minut
  • Chlazení a tuhnutí: minimálně 3 až 4 hodiny, ideálně přes noc
  • Počet porcí: 12 až 15 porcí (klasický plech)

Ingredience potřebné k přípravě vitacitové buchty

Na kakaové těsto (sklenice o objemu 250 ml):

  • 1 sklenice oleje
  • 3 vejce
  • 2 lžíce kakaa (holandského typu)
  • 1 sklenice mléka
  • 2 sklenice polohrubé mouky
  • 1 balíček kypřicí prášek do pečiva

Krém:

  • 3 kelímky plnotučného tvarohu (ideálně ve vaničce)
  • 1 ks tuk na pečení s máslovou příchutí (např. Hera)
  • 8 lžic cukru (krupice)
  • 1 balíček vanilkového cukru

Na vitacitovou polevu (želé):

  • 8 lžic cukru (krupice)
  • 1 l vody
  • 2 balíčky Vitacitu
  • 2 balíčky vanilkového pudinkového prášku

Postup přípravy vitacitové buchty

1. Předehřejte si troubu na sto osmdesát stupňů. Plech o rozměru přibližně 30 x 40 cm si vymažte tukem a vysypte moukou nebo vyložte pečicím papírem.

2. Ve větší míse vyšlehejte vejce s cukrem do světlé a nadýchané pěny. To trvá zhruba pět minut. Poté za stálého šlehání postupně přilévejte olej a mléko.

3. V jiné míse si smíchejte suché ingredience: polohrubou mouku, kypřicí prášek do pečiva a kakao. Tuto sypkou směs postupně přisypávejte do tekuté směsi a šlehejte na nízké otáčky, dokud nevznikne hladké a řidší těsto. Nepřešlehejte.

Obrázek k receptu na vitacitovou buchtu
Foto: Ilona Mikulecká, recept na vitacitovou buchtu

4. Těsto rovnoměrně rozetřete na připravený plech a vložte do vyhřáté trouby. Pečte přibližně dvacet pět až třicet minut. Zda je těsto upečené, zjistíte pomocí špejle – po vytažení by měla být suchá. Upečený korpus nechte úplně vychladnout.

5. Zatímco se korpus chladí, připravte si krém. Změklý tuk na pečení s máslovou příchutí (musí mít pokojovou teplotu!) vyšlehejte s cukrem a vanilkovým cukrem do bílé, nadýchané pěny. Je důležité šlehat tuk dlouho, získá tak objem.

6. Poté do vyšlehaného tuku postupně zašlehávejte po lžících plnotučný tvaroh. Tvaroh by měl mít také pokojovou teplotu, aby se krém nesrazil. Šlehejte, dokud nevznikne hladký, krémový a pevný krém.

7. Vychlazený kakaový korpus rovnoměrně potřete celým množstvím tvarohového krému. Krém uhlaďte stěrkou do jedné vrstvy a dejte ztuhnout do lednice alespoň na jednu hodinu.

8. V menším hrnci si smíchejte cukr, vitacitový prášek a vanilkové pudinkové prášky. Suchou směs promíchejte a teprve poté ji zalijte jedním litrem studené vody.

9. Směs neustále míchejte metličkou a přiveďte ji k varu. Vařte, dokud pudinková směs nezhoustne na řídké želé. Stále míchejte, aby se neutvořily hrudky. Poté hrnec ihned odstavte z plotny.

10. Nechte vitacitové želé pět až deset minut mírně vychladnout, aby nebylo úplně horké. Následně ho opatrně a rovnoměrně nalijte na vychlazený tvarohový krém. Nejlepší je polévat krém přes obrácenou lžíci, aby horké želé neudělalo do krému důlky.

11. Hotovou buchtu dejte do lednice a nechte ji zcela ztuhnout, ideálně přes noc, minimálně však tři až čtyři hodiny. Před podáváním krájejte na kostky.

Obrázek receptu. na Meruňkový dort s tvarohem a želatinou

Vynikající želatinový dort s meruňkami a tvarohem

Tipy redakce

  • Ztužený tuk pro stabilitu: Použijte ztužený tuk s máslovou příchutí (např. Hera), nikoliv jen máslo. Krém je s ním stabilnější, lépe drží tvar a na řezu vypadá čistěji.
  • Krém pokojové teploty: Jak tuk, tak tvaroh by měly mít před šleháním pokojovou teplotu. Jen tak se krém správně propojí a nevytvoří hrudky či se nesrazí.
  • Více kakaa pro tmavost: Pokud chcete mít těsto opravdu tmavé (jako na retro buchtě), přidejte do těsta o jednu lžíci kakaa navíc. Těsto získá i intenzivnější kakaovou chuť.
  • Želatinu chlaďte rychle: Po nalití želé na krém dejte buchtu okamžitě do lednice. Zabráníte tak tomu, aby se horké želé propadlo do krému, a docílíte rovnoměrné vrstvy.
Recept na vitacitové řezy z plechu

Lákavá na pohled i svou chutí: Aspiková buchta s krémem a jahodami, kterou možná znáte také jako vitacitové řezy

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest