Přichází nám měsíc říjen. V říjnu se příroda barví do nádherných odstínů červené, zlaté a oranžové. Je to čas, kdy sklízíme všechny plody léta a připravujeme se na chladnější dny. Tento měsíc je jedinečný tím, že nabízí sezónní zeleninu a ovoce, které nejenže potěší naše mlsné jazýčky, ale také posílí naše zdraví. V říjnu se na našich stolech objevují ty nejlahodnější a nejvýživnější dary přírody, které nás lákají svou čerstvostí a rozmanitostí. Zde je seznam pokladů, které nám měsíc říjen přináší a jak je můžeme využít v kuchyni, abychom si s nimi plně vychutnali podzimní sezónu.

Jablka jsou královnami podzimu

Recepty z plodin, které dozrávají v říjnu
Obrázek: cooky.cz, Sezónní recepty, produkty a vaření – měsíc říjen – jablka

Jablka jsou jedním z nejoblíbenějších a nejdostupnějších druhů ovoce. V říjnu se sklízí různé druhy, které nabízejí široké spektrum chutí od sladkých po kyselé. Říjnová jablka jsou ideální jak k přímé konzumaci, tak k pečení nebo přípravě domácích moštů. Jablka jsou velmi bohatá na vitamín C a vlákninu, to z nich dělá perfektní svačinku pro posílení imunity.

Hrušky a jejich sladká rozkoš

Recepty z plodin, které dozrávají v říjnu
Obrázek: cooky.cz, Sezónní recepty, produkty a vaření – měsíc říjen – hrušky

Říjnové hrušky jsou sladké, šťavnaté a plné vitamínů, obsahují vitamín C a K. Hrušky jsou skvělou ingrediencí pro různé dezerty, jako jsou sladké a slané koláče nebo kompoty, výborně se hodí i do salátů pro jejich jedinečnou chuťovou kombinaci.

Dýně je hvězda podzimní kuchyně

Recepty z plodin, které dozrávají v říjnu
Obrázek: cooky.cz, Sezónní recepty, produkty a vaření – měsíc říjen – dýně

Říjen je měsícem dýní. Dýně jsou nepostradatelnou součástí podzimní kuchyně. Dýně je mimořádně univerzální zelenina. Z dýně můžeme připravit polévku, pyré, nebo ji péct na sladko či slano. Dýně obsahuje vitamíny A, C a E a je také dobrým zdrojem vlákniny. Nezapomeňte ani na semínka, která se po upražení představí jako zdravá pochoutka.

Kapusta a zelí to je zeleninová klasika

Kapusta a zelí jsou v říjnu v té nejlepší kondici. Tyto druhy zeleniny jsou plné vitamínu C, K a kyseliny listové. Jsou vynikající v tradičních českých pokrmech, jako je segedínský guláš, nebo jako příloha. Zelí je také skvělé k nakládání, to je oblíbený způsob, jak si uchovat jeho chuť a výživné látky na dlouhou zimu.

Červená řepa je zdroj energie

Červená řepa je zeleninou, která je též spojena s podzimním časem. Tato zelenina je bohatá na železo, draslík a vitamíny skupiny B. Řepa je skvělá pečená, vařená nebo v salátech. Její sladká a zemitá chuť se výborně kombinuje s kozím sýrem a s vlašskými ořechy.

Brambory jsou základem české kuchyně

Recepty z plodin, které dozrávají v říjnu
Obrázek: cooky.cz, Sezónní recepty, produkty a vaření – měsíc říjen – brambory

Brambory jsou sice dostupné po celý rok, ale říjen je měsíc, kdy jsou čerstvě sklizené. Proto říjnové brambory dosahují té nejvyšší kvality. Brambory jsou základní složkou mnoha jídel a poskytují důležitý zdroj energie díky obsahu sacharidů, vitamínu C a draslíku.

Využijte sklizňový měsíc říjen k tomu, abyste si naplno vychutnali úžasný výběr sezónní zeleniny a ovoce. Nejenže tím obohatíte svůj jídelníček o čerstvé a chutné produkty, ale také podpoříte zdravý způsob stravování.

Pusťme se do vaření a objevujme společně nové podzimní recepty. Budeme se těšit na recepty, které s naší komunitou budete sdílíte.



Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest