Přichází nám měsíc říjen. V říjnu se příroda barví do nádherných odstínů červené, zlaté a oranžové. Je to čas, kdy sklízíme všechny plody léta a připravujeme se na chladnější dny. Tento měsíc je jedinečný tím, že nabízí sezónní zeleninu a ovoce, které nejenže potěší naše mlsné jazýčky, ale také posílí naše zdraví. V říjnu se na našich stolech objevují ty nejlahodnější a nejvýživnější dary přírody, které nás lákají svou čerstvostí a rozmanitostí. Zde je seznam pokladů, které nám měsíc říjen přináší a jak je můžeme využít v kuchyni, abychom si s nimi plně vychutnali podzimní sezónu.
Jablka jsou královnami podzimu
Jablka jsou jedním z nejoblíbenějších a nejdostupnějších druhů ovoce. V říjnu se sklízí různé druhy, které nabízejí široké spektrum chutí od sladkých po kyselé. Říjnová jablka jsou ideální jak k přímé konzumaci, tak k pečení nebo přípravě domácích moštů. Jablka jsou velmi bohatá na vitamín C a vlákninu, to z nich dělá perfektní svačinku pro posílení imunity.
Hrušky a jejich sladká rozkoš
Říjnové hrušky jsou sladké, šťavnaté a plné vitamínů, obsahují vitamín C a K. Hrušky jsou skvělou ingrediencí pro různé dezerty, jako jsou sladké a slané koláče nebo kompoty, výborně se hodí i do salátů pro jejich jedinečnou chuťovou kombinaci.
Dýně je hvězda podzimní kuchyně
Říjen je měsícem dýní. Dýně jsou nepostradatelnou součástí podzimní kuchyně. Dýně je mimořádně univerzální zelenina. Z dýně můžeme připravit polévku, pyré, nebo ji péct na sladko či slano. Dýně obsahuje vitamíny A, C a E a je také dobrým zdrojem vlákniny. Nezapomeňte ani na semínka, která se po upražení představí jako zdravá pochoutka.
Kapusta a zelí to je zeleninová klasika
Kapusta a zelí jsou v říjnu v té nejlepší kondici. Tyto druhy zeleniny jsou plné vitamínu C, K a kyseliny listové. Jsou vynikající v tradičních českých pokrmech, jako je segedínský guláš, nebo jako příloha. Zelí je také skvělé k nakládání, to je oblíbený způsob, jak si uchovat jeho chuť a výživné látky na dlouhou zimu.
Červená řepa je zdroj energie
Červená řepa je zeleninou, která je též spojena s podzimním časem. Tato zelenina je bohatá na železo, draslík a vitamíny skupiny B. Řepa je skvělá pečená, vařená nebo v salátech. Její sladká a zemitá chuť se výborně kombinuje s kozím sýrem a s vlašskými ořechy.
Brambory jsou základem české kuchyně
Brambory jsou sice dostupné po celý rok, ale říjen je měsíc, kdy jsou čerstvě sklizené. Proto říjnové brambory dosahují té nejvyšší kvality. Brambory jsou základní složkou mnoha jídel a poskytují důležitý zdroj energie díky obsahu sacharidů, vitamínu C a draslíku.
Využijte sklizňový měsíc říjen k tomu, abyste si naplno vychutnali úžasný výběr sezónní zeleniny a ovoce. Nejenže tím obohatíte svůj jídelníček o čerstvé a chutné produkty, ale také podpoříte zdravý způsob stravování.
Pusťme se do vaření a objevujme společně nové podzimní recepty. Budeme se těšit na recepty, které s naší komunitou budete sdílíte.