Poctivý kus masa ukrytý v bramborovém těstíčku, takový je řízek Ondráš, kterého původ by jsme hledali někde na Valašsku. Jeho jméno údajně pochází dle valašského zbojníka Ondráše (Ondřeje Fuczku), který s kumpány brázdil Beskydy, bohatým bral a rád se dobře najedl. No a jako sám Ondráš lidový, silný a poctivý, je i tento řízek jednoduchý, ale vydatný a chutný.
Krásně voní po majoránce, je křupavý na povrchu, šťavnatý uvnitř a vydatný jako oběd pro pořádného chlapa. Prostě jako by jste kousek masa obalili v bramboráku. Místo klasického trojobalu se maso obalí v bramborovém těstě ochuceném česnekem, majoránkou a solí a výsledkem je vydatné jídlo, které zasytí po práci nebo pořádném výšlapu.
Recept na řízek Ondráš
Ingredience vhodné na přípravu plátku masa v bramborovém těstíčku
- 400 g kuřecích filetů (může být i vepřová kýta nebo krkovice)
- 700 g brambor
- sádlo na smažení
- 2 vejce
- 6 lžic hladké mouky
- 80 ml horkého mléka
- 5 stroužků česneku
- 1/2 lžíce majoránky
- 1 a 1/2 lžičky soli
- 1/2 lžičky mletého černého pepře
Postup přípravy řízků
1. Připravíme si těsto na bramboráky. Brambory oloupeme a nastrouháme na jemné struhadle, přendáme do sítka a vymačkáme z nich přebytečnou vodu.
2. Brambory dáme do mísy a zalijeme je horkým mlékem kvůli oxidaci (hnědnutí). Přidáme utřený česnek, vejce, majoránku, sůl, pepř a mouku. Vymícháme polotekuté těsto.
3. Řízky naklepeme na tenko, osolíme a opepříme.
4. Na rozpáleném tuku řízky krátce z obou stran osmažíme.
5. V pánvi s nepřilnavým dnem rozehřejeme sádlo a naběračkou nabíráme bramborové těsto, které rozprostřeme na pánev. Děláme placky velikosti masových steaků.
6. Na každou placku dáme jeden řízek a přejeme jej další vrstvou bramborového těsta. Na střední teplotě smažíme cca 4 minuty a poté řízek opatrně pomocí obracečky obrátíme na druhou stranu a smažíme další asi 4 minuty.
7. Jakmile jsou řízky usmažené vyndáváme je na talíř s papírovou utěrkou kvůli odsátí tuku.
Servírování
Řízky podáváme s kopečkem kysaného zelí.
Před každým použitím bramborové těsto promícháme.
Dávkování by mělo vystačit na 4 řízky Ondráš.

Holandský řízek s bramborovou kaší: Pevná tradice, která vydržela dodnes

Maďarské řízky obalené v křupavých bramborách se sýrem
pozn.: částečně upraveno AI