Poctivý kus masa ukrytý v bramborovém těstíčku, takový je řízek Ondráš, kterého původ by jsme hledali někde na Valašsku. Jeho jméno údajně pochází dle valašského zbojníka Ondráše (Ondřeje Fuczku), který s kumpány brázdil Beskydy, bohatým bral a rád se dobře najedl. No a jako sám Ondráš lidový, silný a poctivý, je i tento řízek jednoduchý, ale vydatný a chutný.

Krásně voní po majoránce, je křupavý na povrchu, šťavnatý uvnitř a vydatný jako oběd pro pořádného chlapa. Prostě jako by jste kousek masa obalili v bramboráku. Místo klasického trojobalu se maso obalí v bramborovém těstě ochuceném česnekem, majoránkou a solí a výsledkem je vydatné jídlo, které zasytí po práci nebo pořádném výšlapu.

Recept na řízek Ondráš

Ingredience vhodné na přípravu plátku masa v bramborovém těstíčku

  • 400 g kuřecích filetů (může být i vepřová kýta nebo krkovice)
  • 700 g brambor
  • sádlo na smažení
  • 2 vejce
  • 6 lžic hladké mouky
  • 80 ml horkého mléka
  • 5 stroužků česneku
  • 1/2 lžíce majoránky
  • 1 a 1/2 lžičky soli
  • 1/2 lžičky mletého černého pepře

Postup přípravy řízků

1. Připravíme si těsto na bramboráky. Brambory oloupeme a nastrouháme na jemné struhadle, přendáme do sítka a vymačkáme z nich přebytečnou vodu.

2. Brambory dáme do mísy a zalijeme je horkým mlékem kvůli oxidaci (hnědnutí). Přidáme utřený česnek, vejce, majoránku, sůl, pepř a mouku. Vymícháme polotekuté těsto.

3. Řízky naklepeme na tenko, osolíme a opepříme.

4. Na rozpáleném tuku řízky krátce z obou stran osmažíme.

5. V pánvi s nepřilnavým dnem rozehřejeme sádlo a naběračkou nabíráme bramborové těsto, které rozprostřeme na pánev. Děláme placky velikosti masových steaků.

6. Na každou placku dáme jeden řízek a přejeme jej další vrstvou bramborového těsta. Na střední teplotě smažíme cca 4 minuty a poté řízek opatrně pomocí obracečky obrátíme na druhou stranu a smažíme další asi 4 minuty.

Řízky smažíme v bramborovém těstě na sádle.
Foto: Cooky.cz, Řízky smažíme v bramborovém těstě na sádle.

7. Jakmile jsou řízky usmažené vyndáváme je na talíř s papírovou utěrkou kvůli odsátí tuku.

Servírování

Řízky podáváme s kopečkem kysaného zelí.

Před každým použitím bramborové těsto promícháme.

Dávkování by mělo vystačit na 4 řízky Ondráš.

Obrázek receptu na Holandský řízek s bramborovou kaší, tradice, ale dost pevná na to, aby vydržela dodnes

Holandský řízek s bramborovou kaší: Pevná tradice, která vydržela dodnes

Maďarské řízky obalené v křupavých bramborách se sýrem

pozn.: částečně upraveno AI

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest