Vosí hnízda jsou ikonickým českým vánočním cukrovím, které nesmí chybět na žádné sváteční tabuli. Pro jejich oblíbenost je však často připravujeme i mimo Vánoce. Někdo je má rád jen v tradiční formě malých kopečků, ale co takhle je přetvořit do velké slavnostní rolády? Tento recept propojuje křehkost piškotového těsta a charakteristickou chuť vosích hnízd. Tím vznikne dokonalý dezert, který ohromí všechny strávníky svou jemnou strukturou a lahodným krémem.

S touto variací však přichází něco nového a zároveň dobře známého. Stačí jen trochu trpělivosti a váš stůl ozdobí tento neodolatelný dezert, který zmizí rychleji, než si stihnete všimnout!

Recept na roládu alá vosí hnízda

Ingredience pro přípravu 2 rolád

Těsto:

  • 300 g namletých piškotů
  • 300 g moučkového cukru
  • 125 g změklého másla
  • 4 lžíce kakaa
  • 4 lžíce rumu
  • 1 kakaový pudink
  • mléko

Krém:

  • 250 g změklého másla
  • 200 g moučkového cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 2 žloutky

Postup přípravy těsta

1. V míse smícháme namleté piškoty s moučkovým cukrem, kakaem a kakaovým pudinkem.

2. Dále přidáme rum, změklé máslo a trochu mléka.

3. Vypracujeme těsto a dle potřeby si přiléváme mléko.

Vypracujeme těsto.
Vypracujeme těsto.

Příprava krému

1. Vyšleháme si spolu měkké máslo s moučkovým cukrem, vanilkovým cukrem a žloutky.

Dokončení

1. Na pracovní plochu si rozprostřeme potravinářskou fólii a na ni položíme těsto.

2. Těsto rozdělíme na 2 stejné části a první část ručně rozmačkáme na menší placku a zakryjeme ji potravinářskou fólií také seshora.

3. Skrze potravinářskou fólii těsto rozválíme na tenký plát a na ten naneseme polovinu našeho krému.

Těsto vyválíme skrze potravinářskou fólii.
Na těsto naneseme krém.
Na těsto naneseme krém.

4. Od širší strany začneme těsto s krémem rolovat i s fólií. Co nejpevněji to půjde.

5. Úplně stejně uděláme i roládu z druhé části těsta.

Rolády ve fólii necháme odležet v lednici.
Rolády ve fólii necháme odležet v lednici.

6. Rolády zabalené ve fólii dáme uležet do lednice a podáváme nakrájené.

Původ není přesně známý

Vosí hnízda, také známá jako včelí úly, jsou jedním z nejoblíbenějších druhů vánočního cukroví v Česku. I když přesný původ tohoto dezertu není jednoznačně zdokumentován, vosí hnízda mají své kořeny v české a středoevropské kulinární tradici, která se zaměřuje na pečení a přípravu nepečených sladkostí během svátečního období. V této podobě rolády si chuť pracných vosích hnízd vychutnáte s minimem vynaložené energie.

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!


Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest