Zatím nehodnoceno
Přejít na recept Tisknout recept

Když přijde zima a Vánoce se blíží, perník a jeho bohatá vůně se stává neodmyslitelnou součástí našich kuchyní. Perníkové kuličky jsou skvělou volbou, pokud chcete něco jednoduchého, ale zároveň efektního, co vykouzlí úsměv na každé tváři. Tento recept na perníčkové kuličky s polevou není jen klasickou pochoutkou, ale také zážitkem, který provoní váš domov a stane se součástí vašich svátečních vzpomínek. Při jejich výrobě se nejen pobavíme, ale také vytvoříme něco krásného a chutného, co potěší nejen nás, ale i naše blízké.

Suroviny na perníkové kuličky.

Recept na perníkové kuličky s polevou

Zatím nehodnoceno
Celkový čas 50 minut
Porcí 6 osob

Suroviny

Těsto

  • 350 g hladké mouky
  • 125 g moučkového cukru
  • 1 ks kůra z pomeranče
  • 2 ks vejce
  • 2 lžíce perníkového koření
  • 60 g změklého másla
  • 60 g medu
  • 6 g jedlé sody
  • 2 g soli

Poleva

  • 200 g moučkového cukru
  • 2 ks bílky

Postup 

  • V míse si spolu vyšleháme vejce, med a cukr do tuhé hmota a následně přidáme zbytek surovin na těsto.
  • Vypracujeme hladké těsto, zabalíme do potravinářské fólie a na noc ho vložíme do lednice.
    Obrázek receptu na perníkové kuličky s polevou.

    Vypracujeme hladké těsto.

  • Další den těsto nakrájíme na cca 20 g kousky a postupně z nich vytvoříem kuličky.
  • Plech si vyložíme pečícím papírem a troubu dáme předehřát na 160°C.
  • Na plech vyskládáme tyto kuličky a pečeme v předehřáté troubě 20 – 25 minut dozlatova.
  • Mezitím si vyšleháme bílky s cukrem do hladké hmoty.
    Obrázek receptu na perníkové kuličky s polevou.

    Připravíme bílkovou polevu.

  • Upečené perníčky necháme zchladnout a následně je namáčíme do bílkové polevy.
    Obrázek receptu na perníkové kuličky s polevou.

    Kuličky namáčíme v polevě.

  • Necháme okapat a podáváme.
Uložit do Mé kuchařky
Chod: Dezert, Pečení, Sladké, Speciální příležitosti
Kuchyně: Česká
Klíčové slovo: cukroví, perníčky

Tradice perníku v Čechách

Ve středověkých Čechách se perník poprvé objevil díky cestám obchodníků. Ti přinášeli exotické koření, jako je skořice, zázvor nebo hřebíček, které jsou dnes typické pro perníkové těsto. Tehdy byly tyto přísady vzácné a drahé, a proto si perník mohli dovolit pouze bohatí lidé. Původně se vyráběl ve formě tvrdých placek, které se hojně zdobily různými motivy, často náboženskými či symbolickými.

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!



Sdílejte Váš názor

Hodnocení receptu




Připnout na Pinterest