Ruské vejce, lahůdka našeho mládí, na které si však pochutnáte i dnes. Kdo na něm nevyrostl, jako by nebyl. Při vzpomínce na bramborový salát s nakládanou zeleninou, vejcem natvrdo a hromadou majonézy, k tomu čerstvý měkký rohlík, komu by se nesbíhaly sliny. Retro svačinka však už dávno nemá retro ceny, takže spousta lidí se raději uchýlí k domácí přípravě. Jak na to, aby ruské vejce splnilo vaše očekávání?
Proč ruské vejce?
Co má vůbec ruské vejce společného s Ruskem? Vůbec nic. Název je tak trochu záhada, protože nikdo neví, kde je jeho přesný původ. Některé zdroje odkazují na italský recept, kdy Italové, jinak zvaní Vlachové, připravili vlašský salát, jenž je základem ruského vejce, s vajíčkem natvrdo pro hosty pocházející z Ruska. Povídá se také, že autory pokrmu jsou provozní pražského automatu Koruna Josef Hliňák a šéfkuchař Jiří Tučner. Název by tak měl pocházet z 50. let 20. století a slovo „ruské“ mělo jen pomoci pro bezproblémové schválení názvu.
Možná je název pochoutky odvozen od kaviáru, jenž se kdysi používal ve francouzské kuchyni u přípravy vejce nadívaného omáčkou na ruský způsob. V roce 1872 jej ve své kuchařce uvedl Urbain Dubois, vyhlášený francouzský šéfkuchař a autor mnoha mezinárodních kuchařek, mezi studenými předkrmy.
Jak na domácí ruské vejce
Přestože základ je u každé verze stejný, mnohdy se můžete setkat s tím, že někteří si pochutnali na ruském vejci se šunkou, jiní se salámem a samozřejmě, jak už to bývá, i u bramborového salátu si každý složení představuje trochu jinak. Trefit se do chuti každému není možné, přesto se však domácí recepturou můžete přiblížit k někdejšímu hitu všech lahůdkářství.

Ingredience na 1 porci:
- 1 vejce
- bramborový salát
- šunka
- salám dle vlastního výběru, nejčastěji vysočina
- plátkový sýr
- nakládaná zelenina (hrášek, kyselá okurka, červená paprika)
- majonéza
- hořčice
- lák od okurek
- petrželka na ozdobu
Postup:
Asi nemusíme zdůrazňovat, že příprava ruského vejce není nijak složitá. Tato chuťovka je jasným důkazem, že v jednoduchosti je krása a i nenáročný pokrm může udělat spoustu parády.
- Vejce uvařte natvrdo, nechte vychladnout a poté oloupejte.
- Než bude studené, připravte si talíř nebo misku, vložte bramborový salát, na něj vejce a kolem přidejte zeleninu, uzeninu a sýr.
- Teď přijde to nejlepší – majonéza. Dochuťte ji hořčicí a lákem od okurek a poté přelijte obsah mističky.
- Ozdobte petrželkou a máte hotovo.
- Podávejte nejlépe s čerstvým pečivem.