Kombinace křehkého těsta, jemného krému a čerstvého ovoce tvoří harmonický zážitek, který se rozplývá na jazyku. Ačkoliv vypadají složitě, zvládnete je i během jednoho odpoledne. Tartaletky jsou navíc skvělou příležitostí pro kreativní zdobení a použití sezónního ovoce – krásně se vyjímají na stole a přilákají pozornost všech.
Tartaletky mají svůj původ ve Francii a patří mezi ty nejpopulárnější dezerty, které si získaly oblibu po celém světě. Tato jednoduchá, ale elegantní sladkost je vyhlášená svým sofistikovaným vzhledem a přitom nenáročnou přípravou.
Recept na tartaletky s ovocem
Ingredience pro přípravu
Těsto:
- 100 g másla
- 1 vejce
- 5 g vanilkového cukru
- 2 lžíce cukru
- 2 hrnky mouky
Náplň:
- 4 lžíce cukru
- 2 lžíce kukuřičného škrobu
- 1 lžíce mouky
- 1 vejce
- 500 ml mléka
- 5 g vanilkového cukru
- 1 lžička másla
- 100 ml tučné smetany
- čerstvé ovoce jako kiwi, jahody atd.
Postup přípravy
1. Do mísy vložíme máslo, vejce, vanilkový cukr a promícháme.
2. Dále přisypeme cukr a zapracujeme ho do hmoty.
3. Poté přidáme mouku a vypracujeme hladké těsto.
4. Formu na tartaletky si vymažeme máslem a postupně z těsta vytvarujme kuličky, které vmáčkneme a vytvarujeme do formy.
5. Vidličkou propícháme dno vytvarovaných tartaletek a vložíme do předehřáté trouby na 180°C a pečeme dozlatova, dokud nezačnou hnědnout okraje.
6. Na přípravu krému si do rendlíku vložíme mouku, škrob, cukr, vejce a mléko. Dobře promícháme.
7. Jakmile jsem vypracovali bezhrudkovou směs, položíme rendlík na sporák a vaříme za stálého míchání do zhoustnutí.
8. Během vaření přidáme vanilkový cukr a máslo a povaříme další 2 minuty.
9. Krém přendáme do mísy a tu zakryjeme potravinářskou fólií.
10. Po vychladnutí vložíme na 2 hodiny do lednice a poté k ní přidáme nejtučnější smetanu.
11. Vyšleháme krém, kterým pomocí cukrářského sáčku naplníme tartaletky.
12. Dozdobíme čerstvým ovocem a případně čokoládou.
Tipy a triky
Připravovali jsme již i jiné recepty na tartaletky, inspirujte se Kokosovými tartaletkami, Tartaletkami s pudinkovým krémem a ovocem, Citronovými tartaletkami nebo Pudinkovými tartaletky s rebarborou.
Alternativy pro krém: Pokud máme mascarpone, lze smetanu nahradit právě tím a krém bude bohatší a jemnější. Vyšlehaná smetana sama o sobě dodá tartaletkám lehkost, zatímco mascarpone poskytne pevnost.
Sezónní ovoce: V létě se skvěle hodí například jahody, maliny, borůvky, na podzim zase hrušky nebo fíky. V zimě mohu vyzkoušet mandarinky nebo kiwi, které dodají svěží citrusovou chuť.
Rychlost přípravy: Těsto si můžu připravit i den dopředu a uchovat ho v lednici. Ušetřím tím čas v den přípravy a můžu se více soustředit na plnění a zdobení.