Kombinace křehkého těsta, jemného krému a čerstvého ovoce tvoří harmonický zážitek, který se rozplývá na jazyku. Ačkoliv vypadají složitě, zvládnete je i během jednoho odpoledne. Tartaletky jsou navíc skvělou příležitostí pro kreativní zdobení a použití sezónního ovoce – krásně se vyjímají na stole a přilákají pozornost všech.

Tartaletky mají svůj původ ve Francii a patří mezi ty nejpopulárnější dezerty, které si získaly oblibu po celém světě. Tato jednoduchá, ale elegantní sladkost je vyhlášená svým sofistikovaným vzhledem a přitom nenáročnou přípravou.

Recept na tartaletky s ovocem

Ingredience pro přípravu

Těsto:

  • 100 g másla
  • 1 vejce
  • 5 g vanilkového cukru
  • 2 lžíce cukru
  • 2 hrnky mouky

Náplň:

  • 4 lžíce cukru
  • 2 lžíce kukuřičného škrobu
  • 1 lžíce mouky
  • 1 vejce
  • 500 ml mléka
  • 5 g vanilkového cukru
  • 1 lžička másla
  • 100 ml tučné smetany
  • čerstvé ovoce jako kiwi, jahody atd.

Postup přípravy

1. Do mísy vložíme máslo, vejce, vanilkový cukr a promícháme.

2. Dále přisypeme cukr a zapracujeme ho do hmoty.

3. Poté přidáme mouku a vypracujeme hladké těsto.

4. Formu na tartaletky si vymažeme máslem a postupně z těsta vytvarujme kuličky, které vmáčkneme a vytvarujeme do formy.

Vytvarujeme tartaletky.
Zdroj: Şef Hanım, Vytvarujeme tartaletky.

5. Vidličkou propícháme dno vytvarovaných tartaletek a vložíme do předehřáté trouby na 180°C a pečeme dozlatova, dokud nezačnou hnědnout okraje.

6. Na přípravu krému si do rendlíku vložíme mouku, škrob, cukr, vejce a mléko. Dobře promícháme.

7. Jakmile jsem vypracovali bezhrudkovou směs, položíme rendlík na sporák a vaříme za stálého míchání do zhoustnutí.

8. Během vaření přidáme vanilkový cukr a máslo a povaříme další 2 minuty.

9. Krém přendáme do mísy a tu zakryjeme potravinářskou fólií.

Krém dáme odležet do lednice.
Zdroj: Şef Hanım, Krém dáme odležet do lednice.

10. Po vychladnutí vložíme na 2 hodiny do lednice a poté k ní přidáme nejtučnější smetanu.

11. Vyšleháme krém, kterým pomocí cukrářského sáčku naplníme tartaletky.

Košíčky naplníme krémem.
Zdroj: Şef Hanım, Košíčky naplníme krémem.

12. Dozdobíme čerstvým ovocem a případně čokoládou.

Ozdobíme ovocem.
Zdroj: Şef Hanım, Ozdobíme ovocem.

Tipy a triky

Připravovali jsme již i jiné recepty na tartaletky, inspirujte se Kokosovými tartaletkami, Tartaletkami s pudinkovým krémem a ovocem, Citronovými tartaletkami nebo Pudinkovými tartaletky s rebarborou.

Alternativy pro krém: Pokud máme mascarpone, lze smetanu nahradit právě tím a krém bude bohatší a jemnější. Vyšlehaná smetana sama o sobě dodá tartaletkám lehkost, zatímco mascarpone poskytne pevnost.

Sezónní ovoce: V létě se skvěle hodí například jahody, maliny, borůvky, na podzim zase hrušky nebo fíky. V zimě mohu vyzkoušet mandarinky nebo kiwi, které dodají svěží citrusovou chuť.

Rychlost přípravy: Těsto si můžu připravit i den dopředu a uchovat ho v lednici. Ušetřím tím čas v den přípravy a můžu se více soustředit na plnění a zdobení.

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!


Write A Comment

Připnout na Pinterest