Jablečné dezerty, v nichž se nakrájená jablka míchají přímo do těsta, jsou oblíbené v mnoha domácnostech. Ovoce dodává těstu vláčnost, šťavnatost a příjemně navinulou chuť. V takovém šlehaném či litém koláči s jablky se všechny suroviny jednoduše smíchají a těsto se vylije na plech. V závislosti na sezóně lze použít i jiné ovoce, například hrušky nebo švestky. Jablka ale mají mimo jiné i tu výhodu, že jsou dobře skladovatelná, tudíž dostupná po celý rok.
Čím si můžete dezert ozvláštnit
Fantazii se meze nekladou, koláč získá zase jinou chuťovou dimenzi, přidáte-li například ořechy, skořici nebo čokoládu. Tato kombinace dodá moučníku bohatou chuť, lákavou vůni, příjemnou texturu a v neposlední řadě proteiny. Chcete-li dezert zdravější, můžete část mouky nahradit strouhanými ořechy či využít celozrnnou variantu. Smetanu i máslo lze přidat i v bezlaktózové variantě. A tady jsou dva velmi snadné recepty na jablečný koláč.
Ingredience na koláč s máslem:
- Vejce – 5 ks;
- Cukr krystal – 250 g;
- Máslo – 250 g;
- Vanilková esence – 5 ml;
- Hladká mouka – 350 g;
- Kypřicí prášek – 5 g;
- Jablka – 1 kg.
Postup přípravy jablečného koláče:
- Do větší mísy dejte vejce, přisypte cukr a vyšlehejte do pěny.
- Nakapejte vanilkovou esenci.
- Přilijte rozpuštěné máslo.
- Opět promixujte.
- Nakonec přidejte hladkou mouku smíchanou s kypřicím práškem.
- Vyšlehejte hladké těsto.
- Oloupaná, jadřinců zbavená jablka nakrájejte na asi 2 milimetry silné plátky.
- Ty vložte do těsta a promíchejte.
- Těsto vlijte na plech vyložený pečicím papírem. Ideální rozměry plechu: 30×25 centimetrů.
- Pečte cca 30 minut v troubě předehřáté na 180 °C na cca 30 minut.
- Po upečení můžete posypat moučkovým cukrem.
Ingredience na koláč se zakysanou smetanou:
- Vejce – 5 ks;
- Cukr krystal – 100 g;
- Máslo – 100 g;
- Zakysaná smetana – 3 lžíce;
- Vanilkový cukr – 10 g;
- Kypřicí prášek – 8 g;
- Jablka – 5 ks;
- Hladká mouka – 280 g.
Postup přípravy:
- Do mísy rozklepněte vejce, přisypte krystalový cukr a vyšlehejte do pěny.
- Přilijte rozpuštěné máslo, směs opět promixujte.

Nejjednodušší krémový jablečný koláč: stačí jen pár jablek
- Přidejte zakysanou smetanu, vše prošlehejte.
- Nakonec přisypte mouku smíchanou s kypřicím práškem a vanilkový cukr.
- Vyšlehejte hladké těsto.
- Jablka upravte stejně, jako v prvním receptu. Přidejte je do těsta, promíchejte.

Jednoduchý jablečný koláč Hurikán ze 2 jablek
- Těsto vlijte na plech vyložený pečicím papírem. Ideální rozměry: 24×24 centimetrů.
- Pečte cca 20 minut v troubě předehřáté na 180 °C.
- Upečený koláč můžete posypat moučkovým cukrem.

Hrnečkový jablečný koláč jako z pohádky – rychlý, jednoduchý a vláčný

Listové kostky se skořicovými jablíčky a mandlemi – snadný jablečný koláč z plechu
Zdroj: Autorský text, YouTube