Někdy má člověk chuť na něco sladkého, ale moc času na přípravu našich oblíbených pochoutek nezbývá. Právě pro tyto chvíle je tu tento až neuvěřitelně rychlý piškotový dort. Je zároveň extrémně jednoduchý, nadýchaný a také univerzální. Přesto si ho zamilujete na první sousto, protože se vám rozplyne v ústech během několika sekund.
Piškotové dorty se v Evropě pekly už v 16. století. V Itálii se jim říkalo „pan di Spagna“ neboli španělský chléb, protože je do země přivezli španělští diplomaté. Od té doby se piškot stal základem pro desítky klasických dezertů, od tiramisu až po francouzské rolády.
Recept na bleskový piškotový dort
Ingredience pro přípravu
- 4 vejce
- 160 g cukru
- 160 g hladké mouky
- 4 lžíce oleje
Náplň:
- meruňková zavařenina
Krém:
- 1/2 l mléka
- 1 a půl sáčku vanilkového pudinku
- 1 šlehačka
- cukr dle chuti
Postup přípravy rychlého piškotového dortu s krémem a zavařeninou
1. Všechny 4 bílky ušleháme s cukrem do tuha a pak přidáme postupně žloutky, olej a mouku.
2. Spolu vše ušleháme a dále vlijeme do dortové formy vymazané olejem a vysypané moukou.
3. Vložíme do předehřáté trouby na 180°C a upečeme dozlatova.
4. Z mléka, cukru a pudinkového prášku uvaříme pudink, který necháme vychladnout.
5. Šlehačku ušleháme a zpracujeme ji do pudinku.
6. Do podélně rozpůleného korpusu naneseme zavařeninu a přikryjeme.
7. Potřeme dort šlehačkou a posypeme nastrouhanou čokoládou.
Pár tipů na konec
Pokud máte rádi ovocné dezerty, můžete do krému přidat i kousky čerstvého ovoce.
Meruňkovou zavařeninu lze nahradit malinovou nebo rybízovou pro výraznější kontrast chutí.
Na slavnostnější příležitosti můžete dort polít lesklou čokoládovou polevou.

Piškotový dort z jablečné želatiny: Výtečný retro želé dezert

Piškotová roláda: Sladký únik s vanilkou, marmeládou a stracciatellou. Stručně, jasně a rychle.
Foto a recept Romana Rubášová, redakce cooky.cz