Letošní rok přeje úrodě všech druhů plodin, na některých zahrádkách ještě sklízíme i rajčata. Jak si je vychutnat i v zimě a nemuset se spoléhat na dovezená, která bývají, upřímně řečeno, bez chuti a vůně? Zavařený salát z rajčat a cibule je tou pravou volbou! Uchováte si tak plody, které ty dovezené porazí, jak se říká, „o parník“. V zimě pak stačí jen vyklopit ze sklenic, a rázem je na stole báječná pochoutka, kterou si užijete jak samotnou, tak jako přílohu například k masu.

Miska plná barev a zdraví: rajčatový salát

Nemusíte se dokonce omezovat jen na červené plody, na českých zahrádkách se objevují rajčátka mnoha barev. Výjimkou nejsou oranžová, žlutá, či dokonce nazelenalá. Jedno mají společné: Jsou bohatá na vitamin C, draslík a antioxidanty, v čele s lykopenem, který pomáhá s prevencí srdečních onemocnění a některých typů rakoviny. Pozor, tepelná úprava dokonce zvyšuje jeho vstřebatelnost, u rajčat je tedy prospěšná.

Ingredience:

  • Rajčata – 1,5 kg;
  • Cibule – 4 ks;
  • Celý černý pepř – podle chuti;
  • Mletý černý pepř – podle chuti;
  • Bobkový list – 6 kusů;
  • Sušená bazalka – podle chuti;
  • Sůl – podle potřeby.
Obrázek k receptu: Salát z českých rajčat i v zimě: báječná zavařená verze
Foto: Uživatel David Adam Kess/Creative Commons/CC BY-SA, Recept na: Salát z českých rajčat i v zimě: báječná zavařená verze

Postup:

  • Připravte si perfektně umyté (ideálně i vyvařené nebo vypařené) sklenice.
  • Rajčata nakrájejte na kolečka silná asi 0,5 cm.
  • Cibuli nakrájejte na kolečka co nejtenčí.
  • Do suchých sklenic skládejte vždy kolečka rajčat, na ně pak cibuli.
  • Suroviny můžete trochu přitlačit, vejde se jich potom do sklenic více.
  • Každou vrstvu rajčat a cibule lehce posypte solí a oběma druhy pepře.
  • Můžete přidat i sušenou bazalku.
  • Poslední vrstvu bude tvořit bobkový list.
Obrázek receptu na zeleninový salát z rajčat a cibule.

Rajčatovo cibulový salát: čerstvý zeleninový salát s rajčaty, bazalkou a cibulí

  • V konvici ohřejte vodu, ale nenechte ji zcela vařit.
  • Ještě před dosažením varu vlijte vodu do sklenic se zeleninou.
  • Sklenice důkladně uzavřete víčky.
  • Nemáte-li zavařovací hrnec, můžete použít klasický, na jehož dno vložíte utěrku.
  • Naskládejte sklenice, zalijte je po celé jejich výšce vodou.
  • Vařte po dobu 5–7 minut.
  • Sklenice po vyndání z hrnce umístěte dnem vzhůru na suchou utěrku.
  • Nechte je vychladnout.
  • Abyste docílili řízné chuti, promíchejte před podáváním salát s octem.
Obrázek k receptu na zavařený okurkový salát

Zavařený okurkový salát: Nejlepší zásoba zeleniny na zimu

Zdroj: Autorský text, Healthline

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest