Letošní rok přeje úrodě všech druhů plodin, na některých zahrádkách ještě sklízíme i rajčata. Jak si je vychutnat i v zimě a nemuset se spoléhat na dovezená, která bývají, upřímně řečeno, bez chuti a vůně? Zavařený salát z rajčat a cibule je tou pravou volbou! Uchováte si tak plody, které ty dovezené porazí, jak se říká, „o parník“. V zimě pak stačí jen vyklopit ze sklenic, a rázem je na stole báječná pochoutka, kterou si užijete jak samotnou, tak jako přílohu například k masu.
Miska plná barev a zdraví: rajčatový salát
Nemusíte se dokonce omezovat jen na červené plody, na českých zahrádkách se objevují rajčátka mnoha barev. Výjimkou nejsou oranžová, žlutá, či dokonce nazelenalá. Jedno mají společné: Jsou bohatá na vitamin C, draslík a antioxidanty, v čele s lykopenem, který pomáhá s prevencí srdečních onemocnění a některých typů rakoviny. Pozor, tepelná úprava dokonce zvyšuje jeho vstřebatelnost, u rajčat je tedy prospěšná.
Ingredience:
- Rajčata – 1,5 kg;
- Cibule – 4 ks;
- Celý černý pepř – podle chuti;
- Mletý černý pepř – podle chuti;
- Bobkový list – 6 kusů;
- Sušená bazalka – podle chuti;
- Sůl – podle potřeby.

Postup:
- Připravte si perfektně umyté (ideálně i vyvařené nebo vypařené) sklenice.
- Rajčata nakrájejte na kolečka silná asi 0,5 cm.
- Cibuli nakrájejte na kolečka co nejtenčí.
- Do suchých sklenic skládejte vždy kolečka rajčat, na ně pak cibuli.
- Suroviny můžete trochu přitlačit, vejde se jich potom do sklenic více.
- Každou vrstvu rajčat a cibule lehce posypte solí a oběma druhy pepře.
- Můžete přidat i sušenou bazalku.
- Poslední vrstvu bude tvořit bobkový list.
Rajčatovo cibulový salát: čerstvý zeleninový salát s rajčaty, bazalkou a cibulí
- V konvici ohřejte vodu, ale nenechte ji zcela vařit.
- Ještě před dosažením varu vlijte vodu do sklenic se zeleninou.
- Sklenice důkladně uzavřete víčky.
- Nemáte-li zavařovací hrnec, můžete použít klasický, na jehož dno vložíte utěrku.
- Naskládejte sklenice, zalijte je po celé jejich výšce vodou.
- Vařte po dobu 5–7 minut.
- Sklenice po vyndání z hrnce umístěte dnem vzhůru na suchou utěrku.
- Nechte je vychladnout.
- Abyste docílili řízné chuti, promíchejte před podáváním salát s octem.
Zavařený okurkový salát: Nejlepší zásoba zeleniny na zimu
Zdroj: Autorský text, Healthline