Pribináčkové řezy jsou oblíbeným moučníkem, který v sobě skrývá dokonalou kombinaci lehkého kakaového korpusu a sametově jemného tvarohovo-mascarpone krému. Tento řez je nadýchaný, osvěžující a svou chutí evokuje klasické dětské dezerty. Díky použití mascarpone je krém výrazně jemnější než u tradičních tvarohových dezertů a krásně se drží. Celý dezert je pak zalitý lesklou čokoládovou polevou, která perfektně doplňuje krémovou náplň, jak je vidět i na jedné z fotografií.
Tento recept má tu obrovskou výhodu, že příprava korpusu je velmi rychlá a krém se nemusí péct. Stačí jen poctivě vyšlehat všechny složky a nechat řez dostatečně ztuhnout v lednici. To z něj dělá ideální dezert pro víkendové pečení, kdy nechcete strávit celé hodiny v kuchyni. Je skvělé, že v krému kombinujete tvaroh s mascarpone – to je perfektní cukrářský trik! Můj tip zní: Abyste docílili hladké a lesklé čokoládové polevy, která se nebude lámat při krájení, přidejte do rozehřáté čokolády s máslem trochu mléka a nekrémového oleje. Pomůže to polevě zůstat pružnou i po ztuhnutí. Řezy navíc krájejte horkým, suchým nožem, který mezi řezy otřete a nahřejte v horké vodě.
Recept na rychlé pribináčkové řezy s lahodným krémem
Tento moučník je ideální pro ty, kteří milují nadýchané a krémové dezerty. Nejvíce času zabere chlazení, které je zásadní pro ztuhnutí krému a snadné krájení. Celková aktivní doba přípravy je přibližně 30 minut, plus doba pečení a chlazení. Z jedné dávky na formu o rozměru 25 × 30 cm připravíte 15 až 20 kusů řezů.
- Míchání a pečení korpusu: 25 minut
- Chlazení korpusu (minimálně): 30 minut
- Příprava a nanesení krému: 10 minut
- Příprava a nanesení polevy: 10 minut
- Chlazení a ztuhnutí v lednici (minimálně): 120 minut (2 hodiny)
- Celková doba přípravy: přibližně 195 minut (včetně chlazení)
Ingredience k přípravě pribináčkových řezů
- 6 vajec
- 6 polévkových lžic cukru krupice
- 2 polévkové lžíce oleje
- 6 polévkových lžic mouky polohrubé
- 1 čajová lžička sody bikarbony (nebo prášku do pečiva)
- 3 polévkové lžíce kakaa
- 250 g tvarohu (na krém)
- 250 g mascarpone (na krém)
- 250 g smetany ke šlehání
- 5 polévkových lžic cukru moučkového
- 200 g čokolády hořké (na polevu)
- 120 g másla (na polevu)
- 3 polévkové lžíce mléka (na polevu)
- tuk na vymazání formy
Postup při přípravě pribináčkových řezů
1. Nejprve připravte kakaový korpus. Vejce vyšlehejte s cukrem krupicí do světle žluté a husté pěny. Poté opatrně přidejte olej.
2. Do směsi pomalu vmíchejte polohrubou mouku smíchanou se sodou (nebo práškem do pečiva) a kakaem. Vše míchejte, dokud nevznikne hladké, kompaktní těsto.
3. Těsto nalijte do připravené formy o rozměrech 25 × 30 cm, kterou jste předtím vymazali tukem a vysypali moukou. Pečte v předehřáté troubě na 180 stupňů po dobu 10 až 15 minut.

4. Po upečení korpus nechte zcela vychladnout.
5. Mezitím si připravte pribináčkový krém. V samostatné míse vyšlehejte smetanu ke šlehání s cukrem moučkovým do pevné šlehačky.
6. Do ušlehané šlehačky postupně vmíchejte tvaroh a mascarpone. Krém šlehejte pomalu, jen dokud se vše nespojí do jednotné, hladké a nadýchané hmoty.
7. Připravený krém rovnoměrně navrstvěte na vychladlý korpus a dejte do lednice zchladit.
8. Na závěr si připravte čokoládovou polevu. Hořkou čokoládu a máslo rozehřejte společně s mlékem ve vodní lázninebo v mikrovlnné troubě na velmi mírný výkon.
9. Míchejte, dokud nevznikne hladká a lesklá poleva. Vychlazené řezypolijte hustou čokoládovou polevou.
10. Pokud chcete, můžete do krému před politím polevou vložit nakrájené jahody (jak uvádí ručně psaný recept v závorce), pro ovocnou a osvěžující variantu.
11. Řezy nechte dobře ztuhnout v lednici po dobu alespoň 2 hodin, než je budete krájet a podávat.
Punčové řezy podle staré kuchařky z roku 1968 s ořechovo-piškotovou nádivkou
Tipy redakce:
- Konzistence krému: Máslo a tvaroh/mascarpone by měly mít stejnou pokojovou teplotu, krém se pak lépe spojía bude sametovější.
- Odlehčená verze: Část mascarpone můžete nahradit tučným jogurtem nebo zakysanou smetanou, dezert bude kyselejší a lehčí.
- Vylepšení polevy: Pro výraznější chuť přidejte do čokoládové polevy trochu rumu nebo lžičku instantní kávy, podtrhne to chuť kakaa.
- Krájení řezů: Krájejte dlouhým a tenkým nožem, který namočíte do horké vody a otřete dosucha před každým řezem, poleva se nebude trhat.
- Dětská verze: Namísto hořké čokolády na polevu použijte čokoládu mléčnou, nebo krém posypte strouhanou čokoládou pro sladší chuť.