Tento dortík je důkazem toho, že nemusíte používat klasickou mouku, abyste vytvořili dokonale vláčný a nadýchaný korpus. Kouzlo tkví v použití čokoládového pudinkového prášku a kakaa, které zastanou roli sypkých surovin a dodají korpusu sytou, intenzivní čokoládovou chuť. Ve spojení s lehkou, ale bohatou náplní z tvarohu a ricotty vzniká dezert, který je hutný a krémový zároveň – přesně takový, jaký vidíme na fotografii. Je to ideální volba pro oslavy i víkendové pečení.
Mě osobně na tomto receptu baví rychlost přípravy korpusu, který je hotový za chvilku. Náplň je velmi jemná, a použití dvou druhů tvarohu s ricottou zajistí tu správnou krémovou texturu, která se neroztéká. Ricotta krém odlehčí, zatímco tučný tvaroh (ten z papíru) mu dodá stabilitu. Můj tip zní: Sníh z bílků přidávejte vždy ve třech fázích a vmíchávejte ho velmi jemně stěrkou; zajistíte tak, že korpus zůstane po upečení nadýchaný a neklesne.
Recept na čokoládový dort bez mouky s tvarohovo-ricottovou náplní
Aktivní příprava těsta a krému je hotová za 35 minut. Pečení trvá 40 minut. Nejvíce času je třeba nechat na vychladnutí korpusu před promazáním. Z receptu získáte dort o průměru 24 až 26 centimetrů, který poskytne 12 až 14 porcí.
- Příprava a míchání těsta: 15 minut
- Pečení korpusu: 40 minut
- Příprava krému: 20 minut
- Chlazení korpusu před krájením: 60 minut
- Skládání dortu: 20 minut
Ingredience k přípravě dortu s korpusem bez mouky
Těsto (korpus):
- 2 balíčky čokoládových pudinkových prášků
- 2 lžíce kakaa (holandského typu)
- 1/2 sáčku kypřícího prášku do pečiva
- 80 g moučkového cukru
- 100 ml rostlinného oleje
- 4 vejce (žloutky a bílky zvlášť)
Náplň (krém):
- 1 kus měkkého tvarohu (vanička, 250 g)
- 1 kus tučného tvarohu (v papíru, 250 g)
- 1 balení ricotty (asi 250 g)
- 1 až 2 balíčky vanilkového cukru (nebo lžíce moučkového cukru)
Na dokončení:
- Čokoládové hoblinky nebo strouhaná čokoláda
Postup při přípravě dortíku bez mouky
1. Začněte těstem na korpus. Předehřejte troubu na 170 stupňů. Dortovou formu o průměru 24 centimetrůvymažte tukem a vysypte kakaem.
2. Oddělte žloutky od bílků. Bílky dejte do čisté, odmaštěné mísy, a žloutky do jiné, větší mísy. Do mísy s bílky přidejte špetku soli a vyšlehejte je elektrickým šlehačem do velmi tuhého sněhu. Sníh odložte stranou.
3. Do mísy se žloutky přidejte 80 gramů moučkového cukru a šlehejte je do světlé, nadýchané pěny. Poté pomalu přilévejte 100 mililitrů oleje a šlehejte, dokud se olej zcela nezapracuje.
4. V menší misce si smíchejte všechny sypké ingredience: 2 balíčky pudinkových prášků, 2 lžíce kakaa a půl balíčku kypřícího prášku. Sypkou směs postupně přidávejte do žloutkové hmoty. Míchejte jen krátce, dokud se ingredience nespojí v husté čokoládové těsto.
5. Nyní přichází klíčová fáze: zapracování sněhu. Vezměte třetinu sněhu a lehce ho vmíchejte do hustého těsta, abyste ho odlehčili. Poté opatrně, pomocí gumové stěrky, vmíchejte zbytek sněhu.
6. Vmíchávejte ho jemnými, pomalými pohyby zdola nahoru, abyste zachovali maximum vzduchu a zajistili nadýchaný korpus.
7. Těsto přelijte do připravené dortové formy. Pečte v předehřáté troubě při 170 stupňů Celsia po dobu 35 až 40 minut.
Rybízové koláčky s tvarohem a drobenkou: Když na zahradě dozrál rybíz, pekly se u nás tyto kynuté tvarožníčky z kuliček všech barev
8. Korpus by měl být na dotek pružný a špejle vytažená ze středu suchá. Po upečení nechte korpus úplně vychladnout ve formě, což trvá asi 60 minut.
9. Mezitím si připravte náplň. Do mísy dejte veškerý tvaroh – jak ten z vaničky, tak i ten tučný z papíru – a celé balení ricotty.
10. Přidejte 1 až 2 balíčky vanilkového cukru (množství závisí na vaší preferenci sladkosti). Všechny složky šlehejte dohromady elektrickým šlehačem na nižší rychlost, dokud nevznikne hladký a nadýchaný krém.
11. Vychladlý korpus opatrně rozřízněte na dvě nebo tři vrstvy (podle tloušťky). Spodní vrstvu položte na servírovací talíř nebo zpět do dortového kruhu.
12. Štědře ji potřete polovinou krému. Přiklopte druhou vrstvou korpusu, naneste zbytek krému a zakončete poslední vrstvou.
13. Dort nechte ztuhnout v lednici alespoň 2 hodiny. Před podáváním ho dozdobte čokoládovými hoblinkami nebo strouhanou bílou čokoládou (jak je vidět na obrázku).
Tipy redakce:
- Pro lepší chuť navlhčete korpus: Před promazáním korpus lehce navlhčete kávou nebo rumovým sirupem; zvýrazní to čokoládovou chuť a korpus bude extra vláčný.
- Tvarohová základna: Použití ricotty a dvou tvarohů je ideální; tučný tvaroh z papíru krém stabilizuje, zatímco ricotta zajistí jeho lehkost a jemnou konzistenci.
- Použijte kvalitní kakao: Na korpus použijte kvalitní holandské kakao (s vyšším obsahem tuku); korpus získá sytou, tmavou barvu a intenzivnější čokoládovou chuť.
- Ztužení krému: Pokud chcete krém extra pevný, můžete do něj přidat jednu lžičku ztužovače šlehačky nebo želatinový ztužovač připravený dle návodu.
Linecký koláč s náplní z pudinku a zakysané smetany s vůní citronu: Přidejte ovoce a získá úplně jiný šmrnc
Zebra dort s čoko-šlehačkovým krémem. Sladká domácí paráda, dortík pečený s láskou
pozn. částečně upraveno AI, redakce cooky.cz, recept a foto Renata Malíková