Některá jídla mají dar, že vás přenesou v čase. Nejen chutí, ale i vůní. Nepotřebují módní přívlastek „retro“, protože nikdy nezmizely. V podstatě jen tiše přežívají v kuchyních těch, kteří vědí, že v jednoduchosti je síla. Brambory jsou v našich zeměpisných šířkách naprostým základem jídelníčku už od konce 18. století a proto tedy i tento recept na sedlácké brambory. Zpočátku je ale lidé přijímali s nedůvěrou a nemůžeme se tomu divit. Důležité je poznamenat, že pokud vám bude někdo tvrdit, že toto jídlo jedli sedláci během středověku, je to právě proto nesmysl.
Dnes, kdy je vepřové maso na každém rohu, zapomínáme, že dřív to bylo jinak. Slanina nakrájená na kostičky tvoří hlavní chuťový profil našeho jídla, takže si na jejím výběru dáme záležet.
Recept na sedláckou rychlovku z brambor ve slupce – sedlácké brambory
Ingredience pro přípravu
- 800 g menších brambor
- 1 – 2 cibule
- 150 g kvalitní slaniny
- sůl a pepř dle chuti
- trochu másla na dochucení
Navíc:
- podmáslí, kyška nebo zakysané mléko
- čerstvě mletý pepř nebo špetka kmínu pro aroma
Postup přípravy sedláckých brambor
1. Brambory ve slupce důkladně omyjeme a uvaříme ve slané vodě do měkka.
2. Necháme vychladnout, poté je oloupeme a nakrájíme je na silnější plátky nebo kolečka.
3. Na pánvi necháme vyškvařit slaninu. nejprve pomalu, aby pustila tuk, pak zprudka, aby byla krásně křupavá.
4. Přidáme na půlkolečka nakrájenou cibuli a restujeme dozlatova.

Farářské brambory: Příloha, která strčí do kapsy i řadu hlavních chodů
5. Přisypeme nakrájené brambory a pečlivě je promícháme se slaninou a cibulí.
6. Na závěr můžeme přidat kousek másla pro jemnější chuť a opepřit podle potřeby.
7. Podáváme horké, s miskou kyšky nebo podmáslí, která jídlu dodá lehkost a svěžest.
Co bychom měli vědět?
Pokud máte zbylé brambory z předešlého dne, je to ideální způsob, jak je chutně zužitkovat.
Na závěr můžete přidat sekanou pažitku nebo mladou cibulku, které jídlu dodají barvu i vůni.

Mafiánské brambory: Zapečená pochoutka s uzeným masem jako hlavní hvězda oběda nebo večeře

Sedlácké zapečené brambory s uzeninou, pórkem a zakysanou smetanou
pozn.: částečně upraveno AI