Vejce patří k nejhojněji využívaným surovinám, a to celosvětově. Jde totiž o potravinu snadno dostupnou, jednoduše zpracovatelnou, přitom ale velice chutnou a plnou zdraví prospěšných látek. Vynikají obsahem bílkovin, vitaminu A, selenu, vitaminů skupiny B a mnoha dalších nenahraditelných živin. Máme je rádi natvrdo, naměkko, nahniličku, pošírovaná, volská oka… Jaké další způsoby znáte?

Vejce stokrát jinak

Vaření vajec se může zdát až srandovně jednoduchou záležitostí. Každému z nás se ale jistě někdy stalo, že skořápka praskla a místo reprezentativního vejce z hrnce vytáhli cosi, co svým tvarem připomínalo spíše mořskou potvůrku než vajíčko určené na obložený chlebíček. Jak na to, aby se vám to už nikdy nestalo? A jak vlastně správně uvařit vejce na různé způsoby? S našimi tipy už odteď budete vždy za hvězdu v přípravě občerstvení!

Obrázek k receptu: Skořápka už vám nepraskne: Tipy na vaření vajec
Foto: Ramesh NG/Creative Commons/CC BY-SA, Recept na: Obrázek k receptu: Skořápka už vám nepraskne: Tipy na vaření vajec

Pozor na teplotní rozdíly

Chystáte-li se vařit vejce natvrdo či naměkko, nevkládejte je do vory vřící, ale naopak do studené. Přiveďte k varu a vařte přikryté na mírném plameni. Naměkko budou hotová za tři minuty, natvrdo za sedm až devět minut (některé prameny uvádí deset minut, což je ale absolutní maximum). Delší vaření sice nevadí po zdravotní stránce, ale vzhledu neprospívá: vytvoří totiž kolem žloutku nepěkný šedomodrý kruh.

Triky pro snadné loupání

Loupání, to je též samostatná kapitola. Zejména u velmi čerstvých vajíček jde skořápka oddělit velmi špatně. Existuje ale pomoc. Jaká? Stačí do vroucí vody přidat dva plátky citronu. Ty usnadní odstranění skořápky, aniž by se narušily bílky. Další metodu nejspíš znáte, ale určitě neuškodí ji zopakovat: vejce po uvaření umístěte do studené vody a před loupáním je lehce naklepněte. Voda pronikne pod skořápku, čímž vám usnadní práci.

Proč vlastně skořápka vajec praská? Zde hraje roli fyzika, jde totiž o důsledek teplotního rozdílu. Proto také nejvíce praskají ta vejce, která do vroucí vody vložíte těsně po vyndání z lednice. Jednoduše tomu zabráníte tím, že dáte vajíčkům čas, aby se „nadechla“ v pokojové teplotě alespoň půl hodiny před vařením, poté je dáte do studené vody, a pak teprve přivedete k varu. Kromě citronové šťávy dobře působí také trocha octa.

Obrázek k receptu nakládaná vejce

Nakládaná pikantní vejce: Oblíbená pochoutka nejen k pivu

Zdroj: Autorský text, Healthline

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest