Kdysi jsem jezdila s dětmi na školu v přírodě do Krkonoš na Černou Horu. Moc jsem si tam oblíbila škvarkové placky, která pekla jedna z kuchařek a proto jsem si od nich vyžebrala jejich recept, se kterým se dnes s vámi podělím. Pro milovníky vepřových škvarků je toto pečivo lahůdkou, někdo je sice vůbec nemusí, ale já, i my v rodině škvarky máme rádi a škvarkové placky jsou naše oblíbené.

Na toto pečivo existuje spousta receptů, každá rodina, která je peče, má svůj rodinný recept, taky mám ten svůj oblíbený a tak trochu složitý a náročnější, ale recept na tyto je snadný, jednoduchý a přitom jsou moc jedlé. Máte li rádi slané pečivo a jste milovníci škvarek, pojďte si to vyzkoušet, nebudete litovat.

Recept na škvarkové placky podle receptu z Krkonoš

Ingredience potřebné na přípravu škvarkovníků z horské chaty

  • 3 hrnky polohrubé mouky
  • 2 žloutky
  • 2 lžíce sádla
  • talíř škvarků
  • 1 hrnek vlažného mléka
  • kostka droždí
  • 1 lžička cukru
  • sůl
  • celý kmín nebo sezam na posypání
  • vejce na potření

Postup přípravy škvarkovníků

1. V misce smícháme trochu vlažného mléka, cukr a rozdrobíme kostku droždí, necháme vzejít kvásek.

2. Po 10 minutách přidáme mouku, sůl, šloutky, sádlo a nemleté posekané škvarky.

3. Vypracujeme pružné těsto, které necháme přikryté v teple kynout asi hodinu do zdvojnásobení objemu.

4. Těsto přeneseme na vál a vyválíme na placku, ze které vykrajujeme kolečka, která pokládáme na plech s pečícím papírem.

5. Necháme na plechu kynout ještě tak 20 minut. Potřeme rozšlehaným vajíčkem a posypeme kmínem nebo sezamem.

Potřeme vajíčkem a ozdobíme nožem, posypeme kmínem.
Foto: Cooky.cz, Potřeme vajíčkem a ozdobíme nožem, posypeme kmínem.

6. Pečeme ve vyhřáté troubě na 180 stupňů asi 15 minut dozlatova.

Škvarkové placky jsou nejlepší ještě teplé, ale dobré jsou i na druhý den, zejména, když je ohřejete v troubě nebo v horkovzdušní fritéze.

Obrázek receptu na Zdroj: YouTube/sblondynouvkuchyni, Recept na Perfektní škvarkovníky, tradice našich babiček

Škvarkovníky jako od babičky: Zabíjačkový recept na pagáče ze škvarků, který se dědí z generace na generaci

Obrázek receptu na Slané trojhránky z kynutého těsta plněné šunkou, slaninou a sýrem - zlatavé, měkké, voňavé, trochu hříšné...prostě excelentní

Slané trojhránky z kynutého těsta plněné šunkou, slaninou a sýrem: Zlatavé, měkké, voňavé a trochu hříšné polštářky k vínu

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest