Kdysi jsem jezdila s dětmi na školu v přírodě do Krkonoš na Černou Horu. Moc jsem si tam oblíbila škvarkové placky, která pekla jedna z kuchařek a proto jsem si od nich vyžebrala jejich recept, se kterým se dnes s vámi podělím. Pro milovníky vepřových škvarků je toto pečivo lahůdkou, někdo je sice vůbec nemusí, ale já, i my v rodině škvarky máme rádi a škvarkové placky jsou naše oblíbené.
Na toto pečivo existuje spousta receptů, každá rodina, která je peče, má svůj rodinný recept, taky mám ten svůj oblíbený a tak trochu složitý a náročnější, ale recept na tyto je snadný, jednoduchý a přitom jsou moc jedlé. Máte li rádi slané pečivo a jste milovníci škvarek, pojďte si to vyzkoušet, nebudete litovat.
Recept na škvarkové placky podle receptu z Krkonoš
Ingredience potřebné na přípravu škvarkovníků z horské chaty
- 3 hrnky polohrubé mouky
- 2 žloutky
- 2 lžíce sádla
- talíř škvarků
- 1 hrnek vlažného mléka
- kostka droždí
- 1 lžička cukru
- sůl
- celý kmín nebo sezam na posypání
- vejce na potření
Postup přípravy škvarkovníků
1. V misce smícháme trochu vlažného mléka, cukr a rozdrobíme kostku droždí, necháme vzejít kvásek.
2. Po 10 minutách přidáme mouku, sůl, šloutky, sádlo a nemleté posekané škvarky.
3. Vypracujeme pružné těsto, které necháme přikryté v teple kynout asi hodinu do zdvojnásobení objemu.
4. Těsto přeneseme na vál a vyválíme na placku, ze které vykrajujeme kolečka, která pokládáme na plech s pečícím papírem.
5. Necháme na plechu kynout ještě tak 20 minut. Potřeme rozšlehaným vajíčkem a posypeme kmínem nebo sezamem.

6. Pečeme ve vyhřáté troubě na 180 stupňů asi 15 minut dozlatova.
Škvarkové placky jsou nejlepší ještě teplé, ale dobré jsou i na druhý den, zejména, když je ohřejete v troubě nebo v horkovzdušní fritéze.
Škvarkovníky jako od babičky: Zabíjačkový recept na pagáče ze škvarků, který se dědí z generace na generaci