Ponořme se do světa slaného pečení, kdy pro jednou vynecháme cukr a zkusíme upéct velmi jednoduchou svačinu do krabičky nebo pohoštění pro naše milované. V této kategorii kulinářství máme nespočet možností, avšak tentokrát se pustíme tou jednodušší cestou. Slané koláčky naplněné sýrem a šunkou, které nejen zasytí, ale také vám dopřejí skvělý chuťový požitek.
Sýr a šunka. Tuto gastronomickou dvojici zřejmě nic nerozdělí. Však si ji pamatujeme i z klasických popkornů, které tuto dvojici příchutí s oblibou doposud používají. V koláčkách má však sýr významnou roli kvůli jeho konzistenci. Při pečení se fantasticky rozteče a spojí se šunkou.
Recept na slané koláčky plněné sýrem a šunkou
Ingredience pro přípravu
- 400 g hladké mouky
- sůl
- 1 vejce
- 1 smetana ke šlehání 33%
- 1 změklá Hera
- sýr
- šunka
- vejce na potření
- sezam a sůl na posyp
Postup přípravy
1. V míse smícháme mouku, sůl, vejce, smetanu ke šlehání a měkkou Heru.
2. Vypracujeme hladké těsto a dle své fantazie ho naplníme sýrem a šunkou.
3. Potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme sezamem a solí.
4. Upečeme v předehřáté troubě dozlatova.

Slaninové a sýrové houstičky – domácí slané pečivo
Závěr
Slané pečení má jedno velké kouzlo. Tím kouzlem je ta nádherná vůně a křupavá kůrka hned po upečení. Je to ten typ vůně, který přiláká celou rodinu ke stolu ještě dřív, než se stihnou rozložit talíře. A pokud nějaké zbydou, rozhodně si je s sebou zabalte do krabičky například na výlet nebo do práce.

Vůně čerstvého domácího pečiva: Kynuté rohlíky plněné šunkou a sýrem, které jsou jako čerstvé i druhý den
Foto a recept Romana Rubášová, redakce cooky.cz, částečně upraveno AI