Já osobně mám moc ráda různé nádivky a všechny možné variace na slané koláče, domácí quiche, domácí pizzy. Někdy to nejlepší nevzniká z honosných surovin nebo složitých postupů. Občas nám postačí pár ingrediencí a naprosto obyčejný a osvědčený přístup, který znají všechny hospodyně. Tyto sýrové bochánky doplněné o šunku vám budou chutnat v podobě svačiny nebo přílohy. Hned po vytažení z trouby velmi lákavě voní a je těžké jim odolat.
Použití tvrdých sýrů jako gouda, ementál nebo jejich kombinace tvoří nejen chuť, ale i vláčnost a strukturu. Když se při pečení začnou kousky sýra rozpouštět a místy zkaramelizují, výsledkem je křupavá sýrová krusta, která je doslova návyková. Přesvědčte se sami!
Recept na sýrové buchtičky se šunkou
Délka pečení v troubě 10 minut.
Ingredience pro přípravu
- 100 g šunky
- 3 vejce
- 300 g polohrubé mouky
- 1 lžička jedlé sody
- 50 g změklého másla
- 200 g strouhaného sýra ( gouda, ementál atd.)
- 250 ml mléka
- sůl a pepř
- nasekaná petrželka nebo pažitka
Postup přípravy slaných domácích buchtiček
1. Žloutky ušleháme s máslem, po troškách střídavě přidáváme prosátou mouku smíchanou se solí, pepřem a sodou a také mléko.
2. Vše ušleháme a vmícháme nakrájenou šunku, nastrouhaný sýr a nasekané bylinky.
3. Nakonec vmícháme sníh z bílků a těsto dáme do krabiček na muffiny.
4. Vložíme do předehřáté trouby a pečeme na 180°C asi 10 minut.
Tipy na závěr
Preferujete nádech středomoří? Přidejte trochu oliv a sušených rajčat.
Jste zastánci zdravější výživy a rustikálnějšího vzhledu? Nahraďte část mouky špaldovou.
Také můžete použít trochu uzeného sýra pro výraznější chuť.

Legendární domácí pizza na plech, milionkrát lepší než ta předražená z pizzerie

Domácí pepperoni pizza
Foto a recept Romana Rubášová, redakce cooky.cz, částečně upraveno AI