Slaný závin z listového těsta patří k jídlům, které nikdy nezklamou a ať jej naplníte čímkoliv, co v ledničce zbylo, vždycky bude nápaditý a chutný. Jeho příprava je rychlá, suroviny většinou v lednici, no a výsledek? Voňavá a křupavá dobrota, která doslova mizí ze stolu. Na tento typ závinu lze požít různé kombinace, například šunku, salám, sýry, zeleninu, vajíčka, fantazii se meze nekladou.

Základem je vždycky kvalitní listové těsto, které může být jak klasické máslové, tak celozrnné ale náplň je na vás, může být buď jednoduchá šunka a sýr, anebo můžete použít zbytky pečeného masa, papriku, olivy a podobně. Po naplnění a zavinutí se potře rozšlehaným vajíčkem a posype buď sezamem, mákem anebo lněným semínkem. Po upečení se podává jak teplý, tak studený a může být výborným námětem na večeři, nebo i rychlým pohoštěním pro nečekanou návštěvu.

Recept na slaný závin co dům dal – z listového těsta

Ingredience potřebné k přípravě jednoduchého a chutného listového závinu

  • chlazené rozválené listové těsto
  • suchý slam dle výběru
  • šunka
  • čerstvá zelenina
  • strouhaný sýr
  • plátkový sýr
  • kečup
  • tavený pažitkový sýr
  • koření na pizzu
  • italské koření
  • vejce na potření a semínka na posypání

Postup přípravy závinu

Závin můžeme naplnit doprostřed a krajní dvě třetiny těsta nařezat a vytvořit tento tvar.
Foto: Ilona Mikulecká, Závin můžeme naplnit doprostřed a krajní dvě třetiny těsta nařezat a vytvořit tento tvar.

1. Listové těsto potřeme kečupem.

2.Po celé ploše poklademe plátkovým sýrem a poté plátky šunky.

3. Na šunku poklademe nakrájenou čerstvou papriku a plátky rajčat.

4. Zeleninu posypeme strouhaným sýrem a obložíme suchým salámem, který ještě potřeme pažitkovým taveným sýrem.

5. Nakonec jemně posypeme kořením na pizzu, případně italským kořením.

6. Těsto s náplní zavineme do závinu a potřeme mírně osoleným rozšlehaným vajíčkem a posypeme semínky sezamu nebo nemletého máku.

7. Pečeme ve vyhřáté troubě na 200 stupňů cca 20 minut do zlatova.

Obrázek receptu na Slaný závin z listového těsta - jednoduchý, chutný a variabilní
Foto: Ilona Mikulecká, Recept na Slaný závin z listového těsta – jednoduchý, chutný a variabilní

Závin můžeme krájet a podávat ihned po upečení teplý, ale výborný je i jako studená svačina nebo pohoštění či lahůdka na piknik.

Obrázek receptu na slaný závin se špenátem, šunkou a sýrem.

Zapletený Slaný závin se šunkou, špenátem a sýrem: Skvělý předkrm

Obrázek k receptu na slaný závin

Slaný závin z listového těsta na výlety i svačinu: Šunka, sýr, zelenina a koření

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest