Nebudu lhát, když řeknu, že právě krémeš byl dezertem mého dětství, když jsme chtěli doma udělat něco slavnostního, lahodného a zároveň jednoduchého, byl to právě krémem, který jsme milovali. Protože listové těsto bylo už tehdy možné koupit hotové, i když moje babička dělala bezkonkurenční svoje vlastní listové těsto. Pamatuji si na něj a na její dezerty z tohoto těsta. Hlavně to bývali neskutečně křehké ořechové, makové a povidlové rohlíčky.
Moje máma z babičky nakonec vytáhla tajemství výroby jejího fantastického listového těsta a vypadá to, že jediným kouzlem receptu bylo to, že tuk do těsta strouhala přímo z mrazáku. Ale samozřejmě v dnešní době těsto vyrábí jen málokdo a radši si jej koupíme hotové. Těsto je trochu náročné hlavně na čas. Ale když jej koupíme čerstvé, upečeme a naplníme výbornou náplní, krémeš bude i tak skvělý.
Recept na slavnostní krémeš s vanilkou a šlehačkou
Ingredience potřebné na přípravu dezertu vonícího vanilkou a nedělním odpolednem
- 2×400 g listového těsta (vyválené nebo si jej vyválíme na platy)
- 800 ml smetany ke šlehání (33% a víc)
- 2 balíčky vanilkového cukru
- 1 ztužovač šlehačky
- 800 ml mléka
- 2 balíčky vanilkového pudinku
- 50 g másla
- 3 lžíce cukru krupice
- moučkový cukr na posypání
Postup přípravy krémeše
1. Každý plát listového těsta upečeme na plechu při 200 stupních dozlatova. Jeden plát upečeme celý, druhý doporučuji si před pečením rozkrájet radílkem na kostky.
2. 750 ml mléka osladíme a přivedeme k varu, ve zbytku mléka rozmícháme pudinkový prášek a vlijeme do vařícího mléka. Za stálého míchání uvaříme hustý pudink.
3. Ještě do horkého pudinku vmícháme máslo, pořádně rozmícháme, naneseme na plát listového těsta a necháme řádně vychladnout.
4. Smetanu si vyšleháme se ztužovačem šlehačky a vanilkovými cukrem a naneseme na vanilkový krém, přiklopíme druhým platem, respektive kostkami listového těsta a necháme do druhého dne uležet.

5. Před podáváním poprášíme moučkovým cukrem.
Kouzlo krémeše spočívá v tom, že když se rozkrojí, nůž projede vrstvou, jako skrz hedvábí a talíř provoní vanilka. Je to dezert, který se jí po malých soustech, jako něco, co si zaslouží pozornost.
Špička na plechu: Řezy s koňakovým krémem, které chuťově připomínají dezert likérovou špičku