Tento recept zní jako rodinný poklad, protože šlehačkové koláče s tvarohem a borůvkami mají v sobě vše, co máme na babiččiných receptech nejraději, jednoduchost, poctivost a kus dětství. Tuhle dobrůtku dělávali babičky hlavně v létě, když vzaly svoje vnoučata do lesa na borůvky.
Po návratu hned zamísily těsto a domácí smetana v těstě mu dodala neskutečnou jemnost a vláčnost a koláče po ní voněli. Ano tyto skutečně voní šlehačkou a máslem. No a když se naplní tvarohem a čerstvými borůvkami, vznikne opravdu sladký poklad. A to ještě více, když se tvaroh spojí se sladkou máslovou drobenkou. Pak jsou bezkonkurenční.
Recept na šlehačkové koláče s tvarohem a borůvkami
Ingredience potřebné na přípravu kynutých koláčků se šlehačkou s náplní z tvarohu a borůvek
- 250 ml smetany ke šlehání
- 3 žloutky
- půl kostky droždí
- špetka soli
- 4 lžíce cukru
- 180 g másla
- 500 g hladké mouky
Náplň
- 500 g tvarohu
- 1 žloutek
- 1 balíček vanilkového cukru
- 80 g cukru (dle chuti)
- 2 lžíce zakysané smetany (anebo vanilkového pudinku pro zjemnění)
- borůvky (čerstvé nebo mražené (mražené necháme rozmrazit a slijeme z nich přebytečnou vodu)
- 1 vejce na potření
- drobenka (máslo, mouka, cukr)
- moučkový cukr na posypání
Postup přípravy šlehačkových koláčů
1. Nejprve si připravíme kvásek a to smícháním droždí, trochy mléka a cukru, necháme stát v teple asi 15 minut.
2. Ke kvásku přidáme ostatní ingredience určené pro těsto a vymísíme hladké těsto. Necháme kynout přikryté v teple cca hodinu.
3. Z vykynutého těsta děláme bochánky, které ukládáme na plech s pečícím papírem. Do každého bochánku uděláme důlek a naplníme tvarohovou náplň. kterou jsme si připravili z tvarohu, žloutku, cukru, vanilky a zakysanky nebo pudinku.

Kynuté sádlovky s bohatou náplní a drobenkou: Koláčky, které budete chtít jíst pořád
4. Na tvaroh poklademe borůvky a posypeme drobenkou. Okrese koláče potřeme vejcem a necháme ještě 15 minut nakynout.
5. Pečeme ve vyhřáté troubě na 180 stupňů cca 20 minut.
6. Necháme vychladnout a posypeme moučkovým cukrem (volitelné).
Tip
Koláče můžeme péct s jiným ovocem dle sezóny. Drobenku také dáváme dle chuti.

Šlehačkové koláčky s náplní z povidel
pozn.: částečně upraveno AI