Tento recept zní jako rodinný poklad, protože šlehačkové koláče s tvarohem a borůvkami mají v sobě vše, co máme na babiččiných receptech nejraději, jednoduchost, poctivost a kus dětství. Tuhle dobrůtku dělávali babičky hlavně v létě, když vzaly svoje vnoučata do lesa na borůvky.

Po návratu hned zamísily těsto a domácí smetana v těstě mu dodala neskutečnou jemnost a vláčnost a koláče po ní voněli. Ano tyto skutečně voní šlehačkou a máslem. No a když se naplní tvarohem a čerstvými borůvkami, vznikne opravdu sladký poklad. A to ještě více, když se tvaroh spojí se sladkou máslovou drobenkou. Pak jsou bezkonkurenční.

Recept na šlehačkové koláče s tvarohem a borůvkami

Ingredience potřebné na přípravu kynutých koláčků se šlehačkou s náplní z tvarohu a borůvek

  • 250 ml smetany ke šlehání
  • 3 žloutky
  • půl kostky droždí
  • špetka soli
  • 4 lžíce cukru
  • 180 g másla
  • 500 g hladké mouky

Náplň

  • 500 g tvarohu
  • 1 žloutek
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • 80 g cukru (dle chuti)
  • 2 lžíce zakysané smetany (anebo vanilkového pudinku pro zjemnění)
  • borůvky (čerstvé nebo mražené (mražené necháme rozmrazit a slijeme z nich přebytečnou vodu)
  • 1 vejce na potření
  • drobenka (máslo, mouka, cukr)
  • moučkový cukr na posypání

Postup přípravy šlehačkových koláčů

1. Nejprve si připravíme kvásek a to smícháním droždí, trochy mléka a cukru, necháme stát v teple asi 15 minut.

2. Ke kvásku přidáme ostatní ingredience určené pro těsto a vymísíme hladké těsto. Necháme kynout přikryté v teple cca hodinu.

3. Z vykynutého těsta děláme bochánky, které ukládáme na plech s pečícím papírem. Do každého bochánku uděláme důlek a naplníme tvarohovou náplň. kterou jsme si připravili z tvarohu, žloutku, cukru, vanilky a zakysanky nebo pudinku.

Obrázek receptu na Kynuté sádlovky s bohatou náplní a drobenkou, koláčky, které budete chtít jíst pořád

Kynuté sádlovky s bohatou náplní a drobenkou: Koláčky, které budete chtít jíst pořád

Z nakynutého těsta děláme bochánky s důlky.
Foto: cooky.cz, Z nakynutého těsta děláme bochánky s důlky.

4. Na tvaroh poklademe borůvky a posypeme drobenkou. Okrese koláče potřeme vejcem a necháme ještě 15 minut nakynout.

Důlky naplníme tvarohem, borůvkami a posypeme drobenkou.
Foto: cooky.cz, Důlky naplníme tvarohem, borůvkami a posypeme drobenkou.

5. Pečeme ve vyhřáté troubě na 180 stupňů cca 20 minut.

6. Necháme vychladnout a posypeme moučkovým cukrem (volitelné).

Tip

Koláče můžeme péct s jiným ovocem dle sezóny. Drobenku také dáváme dle chuti.

Obrázek receptu na Šlehačkové koláčky s náplní z povidel.

Šlehačkové koláčky s náplní z povidel

pozn.: částečně upraveno AI

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest