Kapustnica je tradiční slovenská vánoční polévka, která se připravuje z kysaného zelí, uzeného masa, klobásy, sušených hub a brambor. Tato polévka je oblíbená pro svou bohatou chuť a vůni a mix těch nejlepších ingrediencí. Kapustnica je dokonalá během chladných zimních večerů, protože vás zahřeje a zasytí. Její příprava je malinko pracnější, ale milovníci například české zelňačky, tento recept určitě ocení.
Znáte tuto tradiční slovenskou vánoční polévku – Kapustnici? Vždy jsem ji chtěla vyzkoušet, tak jsem si letos doma konečně uvařila a je báječná. Kombinace kysaného zelí, uzeného masa, klobásy a sušených hub je výborná. Polévka je zjemněná smetanou.
Recept na Kapustinci
Potřebné suroviny:
- 150 g slaniny (nakrájená na kostičky)
- 300 g uzeného masa (nakrájené na kostičky)
- 1 klobása (ideálně papriková)
- 1 cibule (nakrájená na jemno)
- 4 větší brambory (nakrájené na kostičky)
- 30 g sušených hub (přes noc namočené a scezené)
- 2 lžíce sádla
- 1 kelímek smetany na šlehání
- 850 ml vývaru
- 2 lžíce sladké papriky
- 500 g kysaného zelí (okapané a propláchnuté vodou)
- sůl a pepř na dochucení
Postup:
1. Na rozpuštěném sádle orestujeme cibuli se slaninou, uzeným masem a klobásou. Restujeme do zlatova, pak přidáme papriku, restujeme asi 1 minutu a pak přidáme scezené kysané zelí.
2. Vše zalijeme vývarem a vaříme asi 45 minut. Pak přidáme scezené a pokrájené sušené houby, vaříme dalších 15 minut. Když je zelí a houby měkké přidáme nakrájené brambory a vaříme do jejich změknutí.
3. Nakonec zalijeme polévku smetanou a vše povaříme asi 5 minut a dochutíme solí a pepřem.
4. Hotovo, polévku můžeme podávat. Dobrou chuť.
zdroj: autorský článek cooky.cz, částečně upraveno AI