Kapustnica je tradiční slovenská vánoční polévka, která se připravuje z kysaného zelí, uzeného masa, klobásy, sušených hub a brambor. Tato polévka je oblíbená pro svou bohatou chuť a vůni a mix těch nejlepších ingrediencí. Kapustnica je dokonalá během chladných zimních večerů, protože vás zahřeje a zasytí. Její příprava je malinko pracnější, ale milovníci například české zelňačky, tento recept určitě ocení.

Znáte tuto tradiční slovenskou vánoční polévku – Kapustnici? Vždy jsem ji chtěla vyzkoušet, tak jsem si letos doma konečně uvařila a je báječná. Kombinace kysaného zelí, uzeného masa, klobásy a sušených hub je výborná. Polévka je zjemněná smetanou.

Suroviny na polévku
Foto: Cooky.cz, Suroviny na polévku

Recept na Kapustinci

Potřebné suroviny:

  • 150 g slaniny (nakrájená na kostičky)
  • 300 g uzeného masa (nakrájené na kostičky)
  • 1 klobása (ideálně papriková)
  • 1 cibule (nakrájená na jemno)
  • 4 větší brambory (nakrájené na kostičky)
  • 30 g sušených hub (přes noc namočené a scezené)
  • 2 lžíce sádla
  • 1 kelímek smetany na šlehání
  • 850 ml vývaru
  • 2 lžíce sladké papriky
  • 500 g kysaného zelí (okapané a propláchnuté vodou)
  • sůl a pepř na dochucení

Postup:

1. Na rozpuštěném sádle orestujeme cibuli se slaninou, uzeným masem a klobásou. Restujeme do zlatova, pak přidáme papriku, restujeme asi 1 minutu a pak přidáme scezené kysané zelí.

Základ na Kapustini
Foto: Cooky.cz, Základ na polévku Kapustnica

2. Vše zalijeme vývarem a vaříme asi 45 minut. Pak přidáme scezené a pokrájené sušené houby, vaříme dalších 15 minut. Když je zelí a houby měkké přidáme nakrájené brambory a vaříme do jejich změknutí.

Kapustnica se sušenými houbami
Foto: Cooky.cz, Kapustnica – přidané sušené houby

3. Nakonec zalijeme polévku smetanou a vše povaříme asi 5 minut a dochutíme solí a pepřem.

Kapustnica v hrnci
Foto: Cooky.cz, Kapustnica v hrnci

4. Hotovo, polévku můžeme podávat. Dobrou chuť.

zdroj: autorský článek cooky.cz, částečně upraveno AI

Nejlepší polévky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Polévky!



Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest