Když se řekne slovo brynza, určitě každý ví, o co běží a jak brynzu použít i jaké dobroty z ní vytvořit. U nás v Česku se najdou lidi, kteří brynzu znají a milují a najdou se i takoví, kteří ji nemůžou cítit. Ano, brynza je ingredience původem ze Slovenska a ta pravá je vyrobená z ovčího sýra. Má svoji typickou vůni a chuť, která je osobitá a proto ne každému člověku voní a chutná. Nejznámějším pokrmem s brynzou jsou halušky a pirohy, dále brynzová polévka, různé brynzové slané koláče, brynzová anebo i brynzovo-houbová smaženice a podobně. Ale teď se budeme v našem receptu věnovat pirohům, které sice obsahují jen pár ingrediencí, ale chtějí trochu praxe. No ale moc složité to zase není. Vyzkoušíte?
Recept na Slovenské pirohy s bryndzou
Ingredience na přípravu
Těsto
- 300 g brambor
- 200-250 g polohrubé mouky
- 1 vejce
- sůl dle chuti
Náplň
- 100 g brambor
- 125 g bryndze
- sůl dle chuti
Poleva
- 3 PL zakysané smetany
- 100 g bryndze
Posýpka
- 200 g anglické slaniny
- pažitka dle chuti
Postup přípravy
1. Omyjeme 400 g brambor a vaříme je v osolené vodě vcelku a se slupkou asi 20 minut od bodu varu.
2. Poté je necháme vychladnout, oloupeme je a nastrouháme na jemným struhadle.
3. Slaninu nakrájíme na kostky a na pánvi smažíme 3-4 minuty, poté odstavíme z ohně.
4. Z brambor odebereme 100 g na náplň a smícháme je v jiné misce s brynzou a trochou soli.
5. Do zbytku brambor přidáme mouku, sůl a vejce a vypracujeme rukama těsto.
6. Těsto vyválíme na plát o tloušťce 5 mm a formičkou na pirohy vykrajujeme kolečka a do jejich středu přidáme asi 1 PL náplně. V případě, že nemáme formu na pirohy, použijeme skleničku o větším průměru a okraje vykrojených koleček k sobě spojíme pomocí vidličky.
7. Každé kolečko vložíme do formy na pirohy a uzavřeme. Hotové pirohy vkládáme do vařící osolené vody, ve které je vaříme cca 10 minut. Když vyplavou na povrch, vaříme je ještě další 1-2 minuty.
8. V další misce si připravíme polevu smícháním brynze se zakysanou smetanou.
9. Pirohy podáváme posypané anglickou slaninou a pažitkou a s polevou z brynze a smetany.
Tip
Pirohy s brynzou jsou tak výborné, že většinou když je máme k obědu, nic nezbyde. Ale kdyby jste je přeci jen uvařili ve větším množství, vyzkoušejte je opéct na sádle do křupava . To je teprve velikánská dobrota.