Když se řekne slovo brynza, určitě každý ví, o co běží a jak brynzu použít i jaké dobroty z ní vytvořit. U nás v Česku se najdou lidi, kteří brynzu znají a milují a najdou se i takoví, kteří ji nemůžou cítit. Ano, brynza je ingredience původem ze Slovenska a ta pravá je vyrobená z ovčího sýra. Má svoji typickou vůni a chuť, která je osobitá a proto ne každému člověku voní a chutná. Nejznámějším pokrmem s brynzou jsou halušky a pirohy, dále brynzová polévka, různé brynzové slané koláče, brynzová anebo i brynzovo-houbová smaženice a podobně. Ale teď se budeme v našem receptu věnovat pirohům, které sice obsahují jen pár ingrediencí, ale chtějí trochu praxe. No ale moc složité to zase není. Vyzkoušíte?

Recept na Slovenské pirohy s bryndzou

Ingredience na přípravu

Těsto

  • 300 g brambor
  • 200-250 g polohrubé mouky
  • 1 vejce
  • sůl dle chuti

Náplň

  • 100 g brambor
  • 125 g bryndze
  • sůl dle chuti

Poleva

  • 3 PL zakysané smetany
  • 100 g bryndze

Posýpka

  • 200 g anglické slaniny
  • pažitka dle chuti

Postup přípravy

1. Omyjeme 400 g brambor a vaříme je v osolené vodě vcelku a se slupkou asi 20 minut od bodu varu.

2. Poté je necháme vychladnout, oloupeme je a nastrouháme na jemným struhadle.

Uvařené brambory najemno nastrouháme.
Uvařené brambory najemno nastrouháme.

3. Slaninu nakrájíme na kostky a na pánvi smažíme 3-4 minuty, poté odstavíme z ohně.

Slaninu nakrájíme a osmažíme.
Slaninu nakrájíme a osmažíme.

4. Z brambor odebereme 100 g na náplň a smícháme je v jiné misce s brynzou a trochou soli.

Připravíme náplň.
Připravíme náplň.

5. Do zbytku brambor přidáme mouku, sůl a vejce a vypracujeme rukama těsto.

Vypracujeme těsto.
Vypracujeme těsto.

6. Těsto vyválíme na plát o tloušťce 5 mm a formičkou na pirohy vykrajujeme kolečka a do jejich středu přidáme asi 1 PL náplně. V případě, že nemáme formu na pirohy, použijeme skleničku o větším průměru a okraje vykrojených koleček k sobě spojíme pomocí vidličky.

Těsto rozválíme a vykrojíme kolečka.
Těsto rozválíme a vykrojíme kolečka.
Plníme a tvarujeme pirohy.
Plníme a tvarujeme pirohy.

7. Každé kolečko vložíme do formy na pirohy a uzavřeme. Hotové pirohy vkládáme do vařící osolené vody, ve které je vaříme cca 10 minut. Když vyplavou na povrch, vaříme je ještě další 1-2 minuty.

Vaříme ve vodě.
Vaříme ve vodě.

8. V další misce si připravíme polevu smícháním brynze se zakysanou smetanou.

Připravíme si polevu.
Připravíme si polevu.

9. Pirohy podáváme posypané anglickou slaninou a pažitkou a s polevou z brynze a smetany.

Hotové pirohy polejeme polevou a slaninou.
Hotové pirohy polejeme polevou a slaninou.

Tip

Pirohy s brynzou jsou tak výborné, že většinou když je máme k obědu, nic nezbyde. Ale kdyby jste je přeci jen uvařili ve větším množství, vyzkoušejte je opéct na sádle do křupava . To je teprve velikánská dobrota.



Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest