Věděli jste, že játra patří mezi nejvýživnější potraviny? Obsahují velké množství železa, vitamínu A, B12, kyseliny listové i bílkovin. Nejčastěji jsou konzumována hovězí, vepřová a kuřecí, každá varianta má svou specifickou strukturu i chuť. Výhodou jater je i jejich cenová dostupnost a rychlost přípravy. Při správném tepelném zpracování zůstanou měkká, šťavnatá a chuťově výrazná. Cestou k úspěchu je nepřetahovat dobu přípravy (smažení nebo dušení), jinak by játra byla tuhá a zhořkla by. Před úpravou je vhodné je na chvilku namočit do mléka, pomůže to zmírnit jejich typické aroma.
Játra jako klasika nejen do paštik
Játra jsou známou základní surovinou pro výrobu paštik, ale také omáček nebo i jako samostatné hlavní jídlo. Doplnit je můžete například cibulkou a bramborovou přílohou. Pokud chceme zachovat co největší množství živin, je nejlepší jen krátké restování nebo dušení bez přehnaného množství tuku. Na co je ovšem potřeba dát pozor z výživového hlediska, to je cholesterol, z tohoto důvodu je vhodné to ani s játry nepřehánět, ale zařazovat je přiměřeně. Vzhledem k tomu, že se ale jedná o jeden z nejúčinnějších zdrojů železa, tudíž účinný prostředek třeba při anémii, je potřeba na ně nezapomínat.
Ingredience na příprava nejjemnějších smažených jater
- Játra – 600 g;
- Sůl – podle chuti;
- Mletý černý pepř – podle chuti;
- Mletá sladká paprika – podle chuti;
- Tymián – podle chuti;
- Hladká mouka – 1 hrnek;
- Brambory – 2 ks;
- Olej – na smažení;
- Cibule – 1 ks.
Postup přípravy smažených jater s opečenými bramborami
- Játra nakrájejte na plátky, poté na kostičky o velikosti asi 1 cm.
- Vložte je do mísy a smíchejte se solí, černm pepřem, paprikou a tymiánem.
- Přimíchejte mouku.
- Brambory nakrájejte na kostičky a osmažte ve vysoké vrstvě oleje.
- Až po osmažení brambory osolte.
- Ve vyšší vrstvě oleje smažte také játra obalená v mouce. Doba smažení: 3-5 minut.
- Po usmažení je dejte na ubrousek, aby se vsákl přebytečný tuk.
- Cibuli nakrájejte na půlkolečka a nechte na oleji zesklovatět.
- Na talíř servírujte játra a brambory, játra poté pokryjte cibulí.

Výborná kuřecí játra na cibulce s rýží podle mého vylepšeného receptu

Krůtí játra s kukuřicí a hranolkami
Zdroj: Autorský text, Healthline