Začali jsme jim říkat letní řízek, protože cukety nám na zahradě rostly rychleji, než jsme je stihly sklízet. Právě z cuket už se dnes dělá spousty receptů jak slaných, tak dokonce i v sladkých variantách, ale řízečky neboli medailonky z nich jsou asi nejjednodušší a přitom chuťově vynikající. Jsou to takové “chudší příbuzné” řízků masových, ale v tom lepším slova smyslu. Tam, kde je maso těžké a syté, cuketa nabídne jemnost a svěžest.
Stačí ji dobře ochutit, obalit a usmažit a na pánvi se z ní stane malé křupavé potěšení. Cuketové řízečky mají tu výhodu, že je můžete ochutit čím chcete a pokaždé chutnají jinak, Jsou neobyčejně přizpůsobivé a nenáročné. Ve světě najdeme podobné jídlo v Itálii, jako smažené plátky zucchine, na Balkáně nebo v Řecku, kde se cuketa obaluje v mouce a smaží jen tak. Naše česká verze v trojobalu je však typická pro nás, jelikož trojobal je silný prvek české kuchyňské tradice.
Recept na cuketové medailonky
Ingredience potřebné na přípravu smažených cuketových medailonků v trojobalu
- 2 menší cuketa
- hladká mouka
- sůl a pepř
- 2 vejce
- strouhanka
- olej
Postup přípravy medailonků z cukety
1. Cukety oloupeme a nakrájíme na trochu silnější plátky.

2. Plátky cukety osolíme a opepříme z obou stran.
3. Obalíme v trojobalu – mouka, vejce, strouhanka.

4. Osmažíme z obou stran na rozpáleném oleji do křupava a do zlatova.

Cuketové medailonky podáváme s bramborovou kaší nebo šťouchanými brambory a čerstvým salátem ze zeleniny.
Francouzské střapaté řízečky nejsou žádnou nudnou klasikou. Jemné kuřecí kousky, smetana, česnek a vůně z pánve z nich dělají malou slavnost na talíři
Chalupářská cuketa na plechu, kde je cítit v každém soustu uzené, cibulka a slanina
Zdroj a fotky: http://@magicinthekitchen1