Pelmeně jsou pokrmem typickým pro východní kuchyni od Ukrajiny dále. Jedná se o tradiční těstovinové knedlíčky, plněné masovou nebo jinou směsí, vařené ve vodě anebo ve vývaru, anebo smažené v rozpáleném tuku. Bývají podávány s máslem, zakysanou smetanou, octem, nebo s vývarem.

Babička mého partnera byla ruského původu a vyprávěla, jak kdysi na podzim připravili na celou zimu pelmeně a skladovali je rozložené na policích v komoře. Velké zimy tehdy umožnily jejich skladování a v zimě se uvařily a podávaly s horkým vývarem. Ano, byl to jejich tradiční pokrm. Vyzkoušíte je také? Mně osobně hodně chutnají.

Recept na dokonalé pelmeně postup přípravy krok za krokem

Ingredience na přípravu

Těsto na pelmeně

  • 650 g mouky
  • 1 KL soli
  • 190 ml vlažné vody
  • 60 ml rostlinného oleje
  • 2 vejce

Masová náplň

  • 600 g mletého masa dle výběru (nejlepší je namíchat dva druhy masa)
  • 2 cibule
  • 4 stroužky česneku
  • 70 ml vody
  • 1 KL soli

Postup

1. V misce smícháme ingredience pro těsto a rukama vypracujeme jemné těsto, které zabalíme do folie a necháme 20 minut odpočívat při pokojové teplotě.

Výroba těsta na pelmeně.
Zdroj: kalninanatalia, Výroba těsta na pelmeně.

2. V sekáčku najemno posekáme cibuli česnek a maso, smícháme s vodou a solí pro lepší šťavnatost náplně.

Příprava náplně.
Zdroj: kalninanatalia, Příprava náplně.

3. Z těsta odebereme polovinu a vyválíme dlouhého hada, ze kterého ukrajujeme kousky.

Válení těsta na pelmeně.
Zdroj: kalninanatalia, Válení těsta na pelmeně.
Příprava těsta na pelmeně
Zdroj: kalninanatalia, Příprava těsta na pelmeně.

4. Kousky těsta rozválíme na malé placky, které naplníme masovou směsí, přehneme na polovinu, okraje dobře stlačíme prsty nebo vidličkou. Pro tradiční tvar pelmenů spojíme oba konce dohromady, aby vznikl tzv. měsíček.

Příprava těsta na plnění.
Zdroj: kalninanatalia, Příprava těsta na plnění.
Pelmeně plníme.
Zdroj: kalninanatalia, Pelmeně plníme.
Tvarujeme pelmeně.
Zdroj: kalninanatalia, Tvarujeme pelmeně.

5. Ve velkém kastrolu přivedeme k varu vodu, kterou osolíme a pelmeně do ní postupně vkládáme. Necháme vařit 6-8 minut než začnou vyplouvat na povrch. Vyjmeme děrovanou lžící a necháme okapat.

Peleně vaříme ve vodě.
Zdroj: kalninanatalia, Pelmeně vaříme ve vodě.

6. Podáváme polité máslem, zakysanou smetanou, octem nebo vývarem. Podle chuti můžete přidat nasekaný kopr, petržel nebo nasekanou cibulku.

Servírování.
Zdroj: kalninanatalia, Servírování.

Tipy na skladování a varianty náplní

Nepoužité pelmeně můžeme zmrazit a použít později. Zmrazíme je rozložené na plechu a poté přendáme do sáčků nebo krabiček. Náplň pelmenů je variabilní, místo masa můžeme použít směs braambor s houbami anebo sýrovou náplň.

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest