Tento jednoduchý recept na dýňové pyré je ideální pro rychlou a výživnou přílohu. Stačí pečenou dýni rozmixovat s olivovým olejem, osolit a přidat koření jako skořici, kurkumu a muškátový oříšek pro bohatou chuť. Pyré je univerzální a kromě přílohy se skvěle hodí jako základ pro polévky, omáčky nebo dezerty.

Snadný recept na dýňové pyré
Potřebné vybavení
- Trouba
- Mixér
Suroviny
- 1 ks dýně (střední)
- 2 lžíce olivový olej (může být i máslo)
- sůl
- skořice (volitelně)
- kurkuma (volitelně)
- muškátový oříšek (volitelně)
Postup
- Předehřejte troubu na 200 °C.
- Dýni důkladně omyjte, rozkrojte na poloviny, odstraňte semínka a vlákna pomocí lžíce.
- Každou polovinu dýně potřete olivovým olejem a lehce osolte.
- Položte dýni na plech vyložený pečicím papírem, rozkrojenou stranou nahoru.
- Pečte v předehřáté troubě asi 45-60 minut, dokud nebude dýně měkká a nepůjde snadno vydlabat lžící nebo vidličkou.
- Nechte pečenou dýni trochu vychladnout, potom dužinu vydlabejte do misky a rozmixujte ponorným mixérem nebo vložte do stolního mixéru a rozmixujte tam. Mixujte do hladké konzistence, pokud je pyré příliš husté přidejte trochu zeleninového vývaru nebo vody.
- Průběžně ochutnávejte a osolte a opepřete podle chuti, můžete přidat i koření, např. skořici nebo muškátový oříšek. U nás máme nejraději trochu kurkumy.
- Hotové pyré buď rovnou podávejte jako přílohu nebo jej můžete skladovat v lednici až 4 dny k dalšímu zpracování.