Upéct si doma vlastní chleba je tak trochu návrat k našim předkům. Dříve bylo domácí pečení chleba naprostou samozřejmostí. V tomto případě nejde o obyčejný bochník, ale o jakýsi osobní manifest toho, že přesně víme, co jíme. Ať už chleba pečeme každou neděli nebo jednou za měsíc, proces zadělávání těsta, kynutí a následného pečení má v sobě něco téměř meditativního.
Špaldová mouka, ze které je tento chléb připravený, není žádný vynález moderní doby, spíše naopak. Špalda je jednou z nejstarších druhů pšenice. Rolníci ji pěstovali před více než tisíci lety a hospodyně z ní rády pekly nejen kvůli chuti, ale také pro její odolnost vůči škůdcům. I když o zdravotních benefitech špaldy v té době pravděpodobně nevěděli, je tento typ obilniny mnohem vstřícnější k trávicímu traktu člověka.
Recept na domácí špaldový chléb
Délka pečení v troubě 50 minut.
Ingredience pro přípravu
- 1,5 hrnku hladké pšeničné mouky
- 1,5 hrnku špaldové celozrnné mouky
- 1 lžička sušeného droždí
- 2 lžičky soli
- 1,5 hrnku vlažné vody
- slunečnicová semínka
Postup přípravy špaldového chleba
1. Do mísy dáme mouku, promícháme se solí a doprostřed uděláme důlek.
2. Vsypeme droždí a zalijeme vodou, po chvilce přidáme semínka a zamícháme vařečkou, aby se vše spojilo.
3. Přikryjeme utěrkou a necháme kynout při pokojové teplotě 6 – 12 hodin.
4. Když je těsto vykynuté připravíme si troubu a hrnec, ve kterém budeme péct.
5. Hrnec vyložíme pečícím papírem a přiklopíme pokličkou, vložíme do trouby a troubu zahřejeme na 250°C.

Nejsnadnější pečení: Domácí chléb z hrnečku bez práce
6. Do horkého hrnce vyklopíme těsto, posypeme semínky, přikryjeme poklicí a dáme do trouby do spodní části.
7. Pečeme přikryté 30 minut, poté sundáme pokličku, teplotu snížíme na 230°C a pečeme 20 minut.
8. Hotový chléb vyjmeme z hrnce a necháme vychladnout na mřížce.
Domácí chléb má mnoho výhod
Pečení chleba doma je trendem posledních let, ale spíše než móda je to návrat k něčemu skutečnému. Vůně čerstvého chleba, která se line domácností, má zvláštní schopnost uklidnit mysl a zahřát srdce. Je to i cesta k udržitelnějšímu životnímu stylu.

Domácí kváskový chléb – návrat k tradici a poctivému pečení
Foto a recept Romana Rubášová, redakce cooky.cz částečně upraveno AI