Fanta dort, známý také jako vitacitové nebo želé řezy, je nostalgický dezert, který mnozí pamatují z dětství. Recepty na tyto zákusky jsou oblíbené díky své jedinečné kombinaci chutí a barev, které přitahovaly nejen děti, ale i dospělé. Základem vitacitového dortu je piškotový korpus, který je vláčný a nadýchaný. Na něj se nanáší vrstva tvarohového nebo smetanového krému, který dodává dezertu lehkost a svěžest. Na závěr se celý dort pokryje želé vrstvou, která se tradičně připravovala z prášku Vitacit rozpuštěného ve vodě nebo z ovocné limonády, jako je Fanta. Tento poslední krok dodává dortu nejen svou charakteristickou chuť, ale také zářivou a atraktivní barvu.

Příprava Vitacitového dortu byla oblíbená zejména v 80. a 90. letech, kdy byl tento dezert často součástí rodinných oslav a dětských narozeninových párty. V té době se prášek Vitacit těšil velké popularitě, a tak nebylo nic neobvyklého, že se používal nejen jako nápoj, ale i jako klíčová ingredience pro výrobu dortů a dezertů. Ačkoliv se dnes často používají modernější ingredience a postupy, původní receptura zůstává v paměti mnoha lidí a při každé příležitosti si rádi připomínají chuť svého dětství. Při přípravě můžete také experimentovat s různými příchutěmi želé nebo limonád, čímž vytvoříte mnoho variací tohoto klasického zákusku.

Recept na Fanta dort s pomerančovým želé na plech

Pečení korpusu: 20 minut na 180 stupňů, Odpočinek krému: 6 hodin v lednici, Vychlezení hotového dortu: 4 hodin. Používám čerstvou pomerančovou šťávu z vymačkaných pomerančů.

Šťavnaté fanta řezy s želé z pomerančů
Zdroj: ideideretete, Šťavnaté tvarohové fanta řezy s želé z čerstvých pomerančů

Hlavní ingredience

  • 4 vejce
  • 150 g cukru
  • 100 g mouky
  • 30 g kakaa
  • 40 ml slunečnicového oleje
  • Vanilková esence
  • Špetka soli

Ingredience pro smetanový krém

  • 800 g čerstvého krémového sýru (nebo si připravte tvarohový krém z tvarohu)
  • 180 g másla
  • 130 g moučkového cukru
  • Vanilková esence
  • Špetka soli

Ingredience pro pomerančové želé

  • 650 ml přírodní pomerančové šťávy
  • 60 g kukuřičného škrobu
  • 50 g cukru

Jak budeme postupovat – postup přípravy krok za krokem

1. Příprava korpusu

V míse dobře promíchejte 4 vejce, 150 g cukru, vanilkovou esenci a špetku soli. Poté postupně přidávejte 40 ml oleje a pokračujte v míchání, dokud směs není hutná.

Šťavnaté fanta řezy s želé z pomerančů
Zdroj: ideideretete, Šťavnaté tvarohové fanta řezy s želé z čerstvých pomerančů


Prosejte 100 g mouky spolu s 30 g kakaa a přimíchejte do směsi pomocí silikonové stěrky.

Šťavnaté fanta řezy s želé z pomerančů
Zdroj: ideideretete, Šťavnaté tvarohové fanta řezy s želé z čerstvých pomerančů

Připravte si pekáč/plech/formu, ideálně s odnímatelným dnem (26×26 cm), vyložte jej pečicím papírem a boky vymažte máslem. Nalijte těsto a jemně vyrovnejte.

Šťavnaté fanta řezy s želé z pomerančů
Zdroj: ideideretete, Šťavnaté tvarohové fanta řezy s želé z čerstvých pomerančů

Pečte v troubě předehřáté na 180°C po dobu 18-20 minut. Po upečení nechte korpus vychladnout na mřížce a poté jej vraťte zpět do formy, kde budete dort sestavovat.

2. Příprava krému

V míse smíchejte 180 g másla pokojové teploty a 130 g moučkového cukru. Míchejte, dokud se cukr zcela nezapracuje.

Šťavnaté fanta řezy s želé z pomerančů
Zdroj: ideideretete, Šťavnaté tvarohové fanta řezy s želé z čerstvých pomerančů

Přidejte vanilkovou esenci a špetku soli, poté přidejte 800 g krémového sýru nebo čerstvého tvarohu a promíchejte silikonovou stěrkou, dokud se všechny ingredience nespojí.

Šťavnaté fanta řezy s želé z pomerančů
Zdroj: ideideretete, Šťavnaté tvarohové fanta řezy s želé z čerstvých pomerančů


Nanesete krém na vychladlý piškot ve formě, zarovnejte a dejte do lednice alespoň na 8 hodin, ideálně přes noc.

Šťavnaté fanta řezy s želé z pomerančů
Zdroj: ideideretete, Šťavnaté tvarohové fanta řezy s želé z čerstvých pomerančů

3. Příprava pomerančového želé

Šťavnaté fanta řezy s želé z pomerančů
Zdroj: ideideretete, Šťavnaté tvarohové fanta řezy s želé z čerstvých pomerančů

V míse smíchejte 60 g kukuřičného škrobu a 50 g cukru. Přidejte 650 ml přírodní pomerančové šťávy a míchejte, dokud se škrob zcela nerozpustí.

Šťavnaté fanta řezy s želé z pomerančů
Zdroj: ideideretete, Šťavnaté tvarohové fanta řezy s želé z čerstvých pomerančů


Přelijte směs do hrnce a vařte na mírném ohni, dokud nezískáte husté želé, neustále míchejte.

Šťavnaté fanta řezy s želé z pomerančů
Zdroj: ideideretete, Šťavnaté tvarohové fanta řezy s želé z čerstvých pomerančů


Nechte želé vychladnout, občas promíchejte, aby nevznikly hrudky. Můžete zakrýt fólií.
Když želé zcela vychladne, nalijte jej na vrstvu krému a zarovnejte.

4. Dokončení dortu

Šťavnaté fanta řezy s želé z pomerančů
Zdroj: ideideretete, Šťavnaté tvarohové fanta řezy s želé z čerstvých pomerančů

Plech zakryjte potravinářskou fólií, aniž by se dotýkala želé, a dejte do lednice alespoň na 4-5 hodin.
Nakrájejte dort na kousky a podávejte jej studený.

Šťavnaté fanta řezy s želé z pomerančů
Zdroj: ideideretete, Šťavnaté tvarohové fanta řezy s želé z čerstvých pomerančů

Dobrou chuť!



Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest