Název sedlácké kuře by měl znamenat tradiční venkovský původ kuřat, kde se drůbež chovala i chová v přirozených podmínkách. V prodeji by označení sedlácké mělo znamenat, že kuře pochází z farmy, kde se dbá na kvalitu krmení a volný výběh drůbeže. Maso by mělo být šťavnatější a chutnější.
Dnešní recept můžeme považovat za jídlo z jednoho hrnce, jak je jednoduchý a snadno ho připraví i člověk, který k vaření nemá moc blízko. Vaření v jednom hrnci anebo v tomto případě v jednom pekáči je super způsob, jak připravit chutné jídlo s minimem námahy a špinavého nádobí. A víte, že tyto jídla ještě lépe chutnají druhý den, protože se všechny ingredience dokonale propojí? Taky výhoda, ne? Večer uvaříme, zítra si pochutnáme.
Recept na šťavnaté Sedlácké kuře na zelenině s pikantní chilli omáčkou připravené v jednom pekáči
Ingredience na přípravu kuřete
- 6 kuřecích stehen
- 1 cibule
- 5 brambor
- 2 mrkve
- svazek zelené petrželové natě
- 3 stroužky česneku
- rostlinný olej + 20 g másla
- 20 g soli
- 1 KL černého pepře
- 2 KL sladké papriky
- oregano
Omáčka
- 100 ml sladké chilli omáčky
- 30 ml sójové omáčky
- 3 PL medu
- 3 PL Dijonské hořčice
- šťáva z 1/2 citrónu
Postup
1. Umytá a osušená kuřecí stehna z obou stran ochutíme solí, pepřem, oreganem a červenou sladkou paprikou. Všechno koření do masa rukama vmasírujeme.
2. Na pánvi rozehřejeme olej a 20 g másla. Na rozpáleném tuku maso smažíme z každé strany 3-5 minut.
3. Cibuli si nakrájíme drobně, maso z pánve vyndáme na talíř a cibuli vsypeme do výpeku.
4. Brambory oloupeme, umyjeme a nakrájíme na větší kostky. Přidáme je k cibuli do pánve, promícháváme a restujeme.
Pečená Krkovice na cibuli se sýrem v jednom pekáči, božská chuť pečeného masa
5. Mrkev nakrájíme na kolečka a přidáme k bramborám do pánve a opět promícháme.
6. Nakrájíme si petrželovou nať a vsypeme ke směsi, nožem roztlačíme česnek a drobně nakrájíme, opět přidáme do pánve.
7. Když jsou brambory a mrkev téměř měkké, přidáme odložené kuřecí stehna i se šťávou z talíře, chvilku hřejeme a odstavíme z plotny.
Vše na jednom plechu: Pečené maso, zelenina a brambory ve šťavnaté a provoněné kombinaci
8. Do kastrůlku si nalijeme chilli omáčku, sójovou omáčku, med, dijonskou hořčici a dobře rozmícháme. Přivedeme k varu, přidáme šťávu z citrónu. Odstavíme z plotny a omáčkou polijeme maso pokladené na bramborách na pánvi.
9. Pánev s pokrmem dáme péct do trouby na 180 stupňů na 35 minut. Teplé servírujeme.
Servírování
Kuře můžete servírovat přímo z pekáče na lůžku z brambor a zeleniny.
Omáčku můžete nalít přes maso anebo podávat zvlášť v mističce.