Název sedlácké kuře by měl znamenat tradiční venkovský původ kuřat, kde se drůbež chovala i chová v přirozených podmínkách. V prodeji by označení sedlácké mělo znamenat, že kuře pochází z farmy, kde se dbá na kvalitu krmení a volný výběh drůbeže. Maso by mělo být šťavnatější a chutnější.

Dnešní recept můžeme považovat za jídlo z jednoho hrnce, jak je jednoduchý a snadno ho připraví i člověk, který k vaření nemá moc blízko. Vaření v jednom hrnci anebo v tomto případě v jednom pekáči je super způsob, jak připravit chutné jídlo s minimem námahy a špinavého nádobí. A víte, že tyto jídla ještě lépe chutnají druhý den, protože se všechny ingredience dokonale propojí? Taky výhoda, ne? Večer uvaříme, zítra si pochutnáme.

Recept na šťavnaté Sedlácké kuře na zelenině s pikantní chilli omáčkou připravené v jednom pekáči

Ingredience na přípravu kuřete

  • 6 kuřecích stehen
  • 1 cibule
  • 5 brambor
  • 2 mrkve
  • svazek zelené petrželové natě
  • 3 stroužky česneku
  • rostlinný olej + 20 g másla
  • 20 g soli
  • 1 KL černého pepře
  • 2 KL sladké papriky
  • oregano

Omáčka

  • 100 ml sladké chilli omáčky
  • 30 ml sójové omáčky
  • 3 PL medu
  • 3 PL Dijonské hořčice
  • šťáva z 1/2 citrónu

Postup

1. Umytá a osušená kuřecí stehna z obou stran ochutíme solí, pepřem, oreganem a červenou sladkou paprikou. Všechno koření do masa rukama vmasírujeme.

Kuřecí stehna ochutíme z obou stran.
Zdroj: KulinarischeMagie, Kuřecí stehna ochutíme z obou stran.

2. Na pánvi rozehřejeme olej a 20 g másla. Na rozpáleném tuku maso smažíme z každé strany 3-5 minut.

Stehna osmažíme na směsi oleje a másla.
Zdroj: KulinarischeMagie, Stehna osmažíme na směsi oleje a másla.

3. Cibuli si nakrájíme drobně, maso z pánve vyndáme na talíř a cibuli vsypeme do výpeku.

4. Brambory oloupeme, umyjeme a nakrájíme na větší kostky. Přidáme je k cibuli do pánve, promícháváme a restujeme.

Recept na pečenou krkovici

Pečená Krkovice na cibuli se sýrem v jednom pekáči, božská chuť pečeného masa

5. Mrkev nakrájíme na kolečka a přidáme k bramborám do pánve a opět promícháme.

6. Nakrájíme si petrželovou nať a vsypeme ke směsi, nožem roztlačíme česnek a drobně nakrájíme, opět přidáme do pánve.

Na výpeku restujeme brambory s mrkví.
Zdroj: KulinarischeMagie, Na výpeku restujeme brambory s mrkví.

7. Když jsou brambory a mrkev téměř měkké, přidáme odložené kuřecí stehna i se šťávou z talíře, chvilku hřejeme a odstavíme z plotny.

Vše na jednom plechu: Pečené maso, zelenina a brambory

Vše na jednom plechu: Pečené maso, zelenina a brambory ve šťavnaté a provoněné kombinaci

8. Do kastrůlku si nalijeme chilli omáčku, sójovou omáčku, med, dijonskou hořčici a dobře rozmícháme. Přivedeme k varu, přidáme šťávu z citrónu. Odstavíme z plotny a omáčkou polijeme maso pokladené na bramborách na pánvi.

Maso vrátíme do pánve a polijeme připravenou omáčkou.
Zdroj: KulinarischeMagie, Maso vrátíme do pánve a polijeme připravenou omáčkou.

9. Pánev s pokrmem dáme péct do trouby na 180 stupňů na 35 minut. Teplé servírujeme.

Hotový pokrm  po vytažení z trouby servírujeme.
Zdroj: KulinarischeMagie, Hotový pokrm po vytažení z trouby servírujeme.

Servírování

Kuře můžete servírovat přímo z pekáče na lůžku z brambor a zeleniny.

Omáčku můžete nalít přes maso anebo podávat zvlášť v mističce.

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest