Strouhaný kakaový koláč mnoha lidem navodí pocity nostalgie a to zejména kvůli jeho vůni. Jde o velmi oblíbený koláč díky úžasné chuti i když ve většině případů se s ním většina z nás setkala asi bez jablek. Sladká jablka avšak dodávají dezertu příjemný osvěžující nádech. Specifikem koláče je samozřejmě strouhané těsto, které tvoří úhledný povrch.
Strouhané těsto s kakaem tvoří spolu s tvarohem a jablkovou náplní dezert, který se vám bude rozplývat na jazyku. Rozhodně si tento koláč upečte, pokud máte doma děti nebo je očekáváte. Tu radost v jejich očích a výraz ve tváři, když ho ochutnají, je k nezaplacení. Nezapomeňte jim ke koláči nalijte trochu dobrého mléka a dokonalá sladká svačina je na světě.
Recept na strouhaný kakaový koláč
Délka pečení v troubě 35 minut.
Ingredience pro přípravu
Těsto:
- 500 g hladké mouky
- 60 g cukru
- 1 vanilkový cukr
- 1 žloutek
- 2 vrchovaté lžíce holandského kakaa
- 1 máslo nebo hera (změklé)
- 1/2 prášku do pečiva
- 100 g zakysané smetany
Náplň:
- 4 měkké tvarohy
- 3 žloutky
- cukr dle chuti
- 100 ml mléka nebo smetany
- 1/2 sáčku vanilkového pudinku
- sníh ze 4 bílků
- 7 středně velkých jablek
- trochu skořice
- máslo a mouka na vymazání plechu
Postup přípravy strouhaného koláče
1. Všechny suroviny na těsto dáme do mísy a dobře propracujeme.
2. Těsto zabalíme do sáčku a dáme do lednice ztuhnout.
3. Tvaroh ušleháme se žloutky, cukrem, pudinkem, mlékem nebo smetanou a nakonec vmícháme sníh z bílků.
4. Těsto rozdělíme na dvě poloviny a velký plech s vyšším okrajem vymažeme máslem a vysypeme moukou.

Strouhaný tvarohový koláč s černým rybízem
5. Nastrouháme do něj na hrubém struhadle jednu polovinu těsta a rozprostřeme stejnoměrně po celé ploše plechu.
6. Na těsto naneseme tvarohovou náplň a vyskládáme jablky, která oloupeme, zbavíme jadřinců a nakrájíme na plátky.
7. Posypeme trochou mleté skořice na nastrouháme druhou polovinu těsta.
8. Vložíme do předehřáté trouby a pečeme na 180°C asi 35 minut podle typu trouby.
V jednoduchosti je plno síly
Strouhané těsto je velmi chytrý a praktický trik, který dodává koláči žádoucí texturu. Umožňuje také snadnou manipulaci s těstem, protože v opačném případě by bylo příliš měkké. Na druhou stranu kombinace tvarohu a jablek jsou tak velkou klasikou v českém pečení, že ji zná snad každý.

Hraběnčiny řezy: Strouhaný jablkový koláč s pudinkovou náplní
Foto a recept: Romana Rubášová, redakce cooky.cz, částečně upraveno AI