Strouhaný kakaový koláč mnoha lidem navodí pocity nostalgie a to zejména kvůli jeho vůni. Jde o velmi oblíbený koláč díky úžasné chuti i když ve většině případů se s ním většina z nás setkala asi bez jablek. Sladká jablka avšak dodávají dezertu příjemný osvěžující nádech. Specifikem koláče je samozřejmě strouhané těsto, které tvoří úhledný povrch.

Strouhané těsto s kakaem tvoří spolu s tvarohem a jablkovou náplní dezert, který se vám bude rozplývat na jazyku. Rozhodně si tento koláč upečte, pokud máte doma děti nebo je očekáváte. Tu radost v jejich očích a výraz ve tváři, když ho ochutnají, je k nezaplacení. Nezapomeňte jim ke koláči nalijte trochu dobrého mléka a dokonalá sladká svačina je na světě.

Recept na strouhaný kakaový koláč

Délka pečení v troubě 35 minut.

Ingredience pro přípravu

Těsto:

  • 500 g hladké mouky
  • 60 g cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 žloutek
  • 2 vrchovaté lžíce holandského kakaa
  • 1 máslo nebo hera (změklé)
  • 1/2 prášku do pečiva
  • 100 g zakysané smetany

Náplň:

  • 4 měkké tvarohy
  • 3 žloutky
  • cukr dle chuti
  • 100 ml mléka nebo smetany
  • 1/2 sáčku vanilkového pudinku
  • sníh ze 4 bílků
  • 7 středně velkých jablek
  • trochu skořice
  • máslo a mouka na vymazání plechu

Postup přípravy strouhaného koláče

Obrázek receptu na strouhaný kakaový koláč s tvarohem a jablky.
Foto: Romana Rubášová, Recept na strouhaný kakaový koláč s tvarohem a jablky.

1. Všechny suroviny na těsto dáme do mísy a dobře propracujeme.

2. Těsto zabalíme do sáčku a dáme do lednice ztuhnout.

3. Tvaroh ušleháme se žloutky, cukrem, pudinkem, mlékem nebo smetanou a nakonec vmícháme sníh z bílků.

4. Těsto rozdělíme na dvě poloviny a velký plech s vyšším okrajem vymažeme máslem a vysypeme moukou.

Obrázek receptu na strouhaný tvarohový koláč s rybízem.

Strouhaný tvarohový koláč s černým rybízem

5. Nastrouháme do něj na hrubém struhadle jednu polovinu těsta a rozprostřeme stejnoměrně po celé ploše plechu.

6. Na těsto naneseme tvarohovou náplň a vyskládáme jablky, která oloupeme, zbavíme jadřinců a nakrájíme na plátky.

7. Posypeme trochou mleté skořice na nastrouháme druhou polovinu těsta.

8. Vložíme do předehřáté trouby a pečeme na 180°C asi 35 minut podle typu trouby.

Strouhaný kakaový koláč s tvarohem a jablky.
Zdroj: Romana Rubášová, Strouhaný kakaový koláč s tvarohem a jablky.

V jednoduchosti je plno síly

Strouhané těsto je velmi chytrý a praktický trik, který dodává koláči žádoucí texturu. Umožňuje také snadnou manipulaci s těstem, protože v opačném případě by bylo příliš měkké. Na druhou stranu kombinace tvarohu a jablek jsou tak velkou klasikou v českém pečení, že ji zná snad každý.

Obrázek receptu na strouhaný jablkový koláč s vanilkovým pudingem.

Hraběnčiny řezy: Strouhaný jablkový koláč s pudinkovou náplní

Foto a recept: Romana Rubášová, redakce cooky.cz, částečně upraveno AI

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest