V poslední době se tento tvarohový koláč právem vrací jako oblíbená retro klasika, protože je jednoduchý a výjimečně chutný. Ať už ho upečete při jakékoliv příležitosti, nikdy nezklame. Dříve se připravoval hlavně o víkendech nebo na slavnostnější události, dnes je běžnou buchtou ke kávě nebo jako pohoštění pro návštěvu. Snadnost jeho přípravy a trvanlivost jsou právě důvodem jeho obliby, protože koláč vydrží vláčný i několik dní a často je dokonce ještě lepší, když se chutě rozleží.
Strouhaný koláč je klasika české a slovenské kuchyně a jeho původ sahá do dob, kdy hospodyňky ze základních surovin dokázaly vykouzlit vynikající moučník. Připravuje se z kakaového nebo vanilkového těsta, které tvoří spodní plát a nastrouhanou horní část koláče. Mezi těmito vrstvami je ukrytá nadýchaná tvarohová náplň, krásně provoněná vanilkou.
Recept na strouhaný tvarohový koláč s vanilkou
Ingredience na vanilkové těsto
- 3 vejce
- 50 g cukru
- 200 g másla
- 5 g vanilkového cukru
- 10 g prášku do pečiva
- 630 g mouky
Suroviny na náplň
- 700 g tvarohu
- 2 vejce
- 150 g cukru
- lžička vanilkové esence
- 200 g zakysané smetany
- 2 lžíce škrobu
Čím posypat na závěr
- moučkový cukr na posypání
Postup přípravy strouhaného koláče
1. Vejce vyšleháme s cukry a rozpuštěným máslem do pěny, Přimícháme prosetou mouku s práškem do pečiva a uhněteme těsto.
2. Těsto si rozdělíme na dvě poloviny a každou zvlášť zabalíme do folie. Jednu půlku odložíme do mrazáku a druhou si necháme stranou.
3. Připravíme si tvarohový krém. Tvaroh rozmixujeme s vejci, cukry, zakysanou smetanou a škrobem. Těsto z folie vyválíme na válu na placku a přeneseme na plech vymazaný tukem a vystlaný pečícím papírem.

Linecký tvarohový koláč: S jemnou náplní a bohatým zdobením
4. Na těsto na plechu nalijeme tvarohovou náplň a na hrubém struhadle nastrouháme na náplň těsto z mrazáku.
5. Koláč pečeme ve vyhřáté troubě na 170 stupňů cca 50 minut.
6. Strouhaný koláč s tvarohem a vanilkou necháme vychladnout, poprášíme Moučkovým cukrem a nakrájíme na kousky.

Strouhaný koláč s tvarohem a posypkou ze zmrzlého těsta: Klasika s malým trikem

Tvarohové koláčky bez droždí – hebké, jako sněhová pohlazení
pozn. částečně upraveno AI, redakce cooky.cz, recept a foto Renata Malíková