5 hvězdiček od 1 kuchaře
Přejít na recept Tisknout recept

Svatomartinské rohlíčky nejsou jen známým pečeným dezertem, ale také nositeli tradic a symbolů spojených s oslavami svátku svatého Martina. Tento svátek, který připadá na 11. listopadu, je v české kultuře doprovázený řadou zvyklostí, mezi které patří právě pečení těchto křehkých rohlíčků.

Rohlíčky se tradičně připravují z jemného těsta a plní sladkými náplněmi, jako jsou mletý mák, ořechy či povidla. Tvar martinských rohlíčků připomíná podkovy, což symbolizuje štěstí a hojnost. Na svatomartinských akcích a slavnostech se rodiny a přátelé scházejí, aby si užili společné chvíle a podělili se o dobroty, které připravili s láskou a péčí – typickým cukrovím na tento čas jsou právě ony svatomartinské rohlíčky.

Svatomartinské pečení rohlíčků
Foto: Cooky.cz – Martinské rohlíčky s ořechovou náplní
Foto: Cooky.cz – Svatomartinské rohlíčky z nekynutého těsta

Recept na Nekynuté Svatomartinské rohlíčky

Autor receptu: Eva Dudová
5 hvězdiček od 1 kuchaře
Čas přípravy 3 hodiny
Čas vaření 20 minut
Celkový čas 3 hodiny 20 minut
Porcí 40 rohlíčků
Kalorie 115
Pečení svatomartinských rohlíčků je tradičním způsobem, jak oslavit svátek svatého Martina. Tyto lahodné rohlíčky jsou plněné sladkou náplní, nejčastěji ořechovou nebo makovou.

Suroviny

Na těsto

  • 200 g máslo
  • 200 g zakysaná smetana
  • 300 g Hladká mouka
  • sůl
  • 0,5 lžičky prášek do pečiva

Na ořechovou náplň

  • 150 g vlašské ořechy (mleté)
  • 150 g moučkový cukr
  • 1 ks vejce (bílek oddělit od žloutku)
  • 1 lžička skořice
  • 2 lžíce rum (zkuste místo rumu dát mléko pro jemnější chuť)
  • 50 ml mléko (místo rumu nebo napůl)

Postup 

  • Suroviny na těsto smíchejte a vytvořte hladkou hmotu. Těsto zabalte do fólie a nechte odpočinout v lednici minimálně 2 hodiny.
  • V míse smíchejte všechny přísady na ořechovou náplň, mléko přidávejte postupně.
  • Těsto po vyndání z lednice rozdělte na 4 části, každou rozválejte na tenký plát (cca 2 mm) a rozkrájejte jej například kolečkem na pizzu na 10 trojúhelníčku.
  • Na širší část trojúhelníku dejte trochu náplně a zarolujte do tvaru rohlíčku. Rohlíčky ohněte do podkovy a položte je na plech vyložený pečicím papírem.
  • Rohlíčky pomašlujte na plechu žloutkem.
  • Pečte na 180 ˚C zhruba 20 minut dokud rohlíčky nezezlátnou.
  • Před podáváním můžete posypat moučkovým cukrem nebo směsí moučkového cukru se skořicí.
Uložit do Mé kuchařky
Autor: Eva Dudová
Kalorie: 115kcal
Chod: Dezert, Moučníky, Sladké, Speciální příležitosti
Kuchyně: Česká
Klíčové slovo: máslo, moučkový cukr, mouka, ořechy, rum, vejce, zakysaná smetana

Výživové hodnoty

Kalorie: 115kcal | Sacharidy: 10g | Bílkoviny: 2g | Tuk: 8g | Nasycené tuky: 3g | Polynenasycené tuky: 2g | Mononenasycený tuk: 2g | Nenasycené tuky: 0,2g | Cholesterol: 14mg | Sodík: 40mg | Draslík: 34mg | Vláknina: 0,5g | Cukr: 4g | Vitamín A: 159IU | Vitamín C: 0,1mg | Vápník: 16mg | Železo: 0,5mg



5 hvězdiček od 1 kuchaře (1 hodnocení bez komentáře)

Sdílejte Váš názor

Hodnocení receptu




Připnout na Pinterest