Vůně zralých švestek patří neodmyslitelně k podzimu jako první chladná rána, mlžné dny a šustění listí pod nohama. Na venkově, co i já si ještě pamatuji, se odjakživa vařila švestková povidla, na dvoře stál kotel s kotlinou a vypeckované švestky jsme do něj nasypali. Vařilo se to dlouho, pomalu, za občasného míchání, dokud se ovoce nerozvařilo do husté tmavé hmoty.

Později v modernější verzi vznikla z těchto tradic švestková nutella, která spojuje plnost švestek s čokoládovou hebkostí a oříškovou vůní. Švestková nutella je vlastně pomazánka z rozvařených švestek, kakaa a často i ořechů buď vlašských nebo lískových. Konzistencí připomíná klasickou nutellu, ale chuťově má mnohem víc vrstev, ovocnou svěžest, přirozenou sladkost a bohatou čokoládovou příchuť.

Je to vlastně česká domácí variace na čokoládovou pomazánku, jen mnohem poctivější a zdravější, bez palmového oleje, bez umělých přísad, zato s ovocem, které roste na našich stromech.

Recept na švestkovou nutellu

Ingredience nezbytné k přípravě českého podzimu ve sklenici v podobě švestkové čokoládové pomazánky

  • 1 kg vypeckovaných švestek
  • 500 g cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 200 g čokolády na vaření
  • 100 ml rumu
  • 100 g kakaa

Postup přípravy domácí švestkové nutelly

Obrázek receptu na zavařeninu Švestková "nutella" - česká odpověď na čokoládové pomazánky anebo kouzlo českého podzimu ve sklenici
Foto: Cooky.cz, Recept na zavařeninu Švestková “nutella” – česká odpověď na čokoládové pomazánky anebo kouzlo českého podzimu ve sklenici

1. Švestky vypeckujeme, dáme do většího hrnce a trochu podlijeme vodou.

2. Vaříme do jejich rozvaření a poté je tyčovým mixérem dohladka rozmixujeme.

Obrázek receptu na zavařeninu Švestková "nutella" - česká odpověď na čokoládové pomazánky anebo kouzlo českého podzimu ve sklenici
Foto: Cooky.cz, Recept na zavařeninu Švestková “nutella” – česká odpověď na čokoládové pomazánky anebo kouzlo českého podzimu ve sklenici

3. Přidáme cukry a kakao a dohladka rozmícháme

4. Nakonec přidáme rum a čokoládu, kterou necháme rozpustit. Znovu rozmícháme.

5. Používáme na palačinky a sladká jídla dle chuti.

Obrázek receptu na zavařeninu Švestková "nutella" - česká odpověď na čokoládové pomazánky anebo kouzlo českého podzimu ve sklenici
Foto: Cooky.cz, Recept na zavařeninu Švestková “nutella” – česká odpověď na čokoládové pomazánky anebo kouzlo českého podzimu ve sklenici

6. V případě, že chcete nutellu mít zavařenou, nalijte horkou směs do vysterilovaných skleniček, zavřete víčkem a otočte dnem nahoru. Nechte vychladnout a skladujte v chladu a temnu.

Využití švestkové nutelly

Nutella je skvělá na čerstvý chléb, palačinky nebo lívance, Jako náplň do buchet a koláčů, na oslazení kaší a jogurtů, do dezertů, ale i jako dárek ve skleničce.

Obrázek k receptu na královský jablečný dezert

Sladká změna místo štrúdlu: Královská jablka s piškotem a krémem

Obrázek receptu na Sen v každém soustu-nejúžasnější čokoládový dort

Věříte v kouzlo čokolády? My už ano – díky receptu na Čokoládový dort, který promění vaši kuchyni v cukrárnu

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest