Vůně zralých švestek patří neodmyslitelně k podzimu jako první chladná rána, mlžné dny a šustění listí pod nohama. Na venkově, co i já si ještě pamatuji, se odjakživa vařila švestková povidla, na dvoře stál kotel s kotlinou a vypeckované švestky jsme do něj nasypali. Vařilo se to dlouho, pomalu, za občasného míchání, dokud se ovoce nerozvařilo do husté tmavé hmoty.
Později v modernější verzi vznikla z těchto tradic švestková nutella, která spojuje plnost švestek s čokoládovou hebkostí a oříškovou vůní. Švestková nutella je vlastně pomazánka z rozvařených švestek, kakaa a často i ořechů buď vlašských nebo lískových. Konzistencí připomíná klasickou nutellu, ale chuťově má mnohem víc vrstev, ovocnou svěžest, přirozenou sladkost a bohatou čokoládovou příchuť.
Je to vlastně česká domácí variace na čokoládovou pomazánku, jen mnohem poctivější a zdravější, bez palmového oleje, bez umělých přísad, zato s ovocem, které roste na našich stromech.
Recept na švestkovou nutellu
Ingredience nezbytné k přípravě českého podzimu ve sklenici v podobě švestkové čokoládové pomazánky
- 1 kg vypeckovaných švestek
- 500 g cukru
- 1 vanilkový cukr
- 200 g čokolády na vaření
- 100 ml rumu
- 100 g kakaa
Postup přípravy domácí švestkové nutelly

1. Švestky vypeckujeme, dáme do většího hrnce a trochu podlijeme vodou.
2. Vaříme do jejich rozvaření a poté je tyčovým mixérem dohladka rozmixujeme.

3. Přidáme cukry a kakao a dohladka rozmícháme
4. Nakonec přidáme rum a čokoládu, kterou necháme rozpustit. Znovu rozmícháme.
5. Používáme na palačinky a sladká jídla dle chuti.

6. V případě, že chcete nutellu mít zavařenou, nalijte horkou směs do vysterilovaných skleniček, zavřete víčkem a otočte dnem nahoru. Nechte vychladnout a skladujte v chladu a temnu.
Využití švestkové nutelly
Nutella je skvělá na čerstvý chléb, palačinky nebo lívance, Jako náplň do buchet a koláčů, na oslazení kaší a jogurtů, do dezertů, ale i jako dárek ve skleničce.
Sladká změna místo štrúdlu: Královská jablka s piškotem a krémem