Sádlové koláčky, nebo zkráceně sádlovky, jsou tradiční vánoční cukroví, které si rozhodně zaslouží caši pozornost. Jak název napovídá, základem těsta je vepřové sádlo, které dodává těstu jedinečnou, mírně odlišnou chuť – je prostě taková příjemně „sádlová“. Hlavní výhoda sádla spočívá v tom, že cukroví je krásně křehké okamžitě po upečení. Zatímco linecké nebo vanilkové rohlíčky potřebují několik dnů na rozležení a změknutí, sádlovky můžete chutnat hned, jakmile vychladnou.

Tento fakt je velmi praktický pro ty, kteří rádi ochutnávají ihned, nebo pro ty, kteří nechávají pečení na poslední chvíli. Koláčky jsou skvělé k čaji nebo ke kávě. Klíčem k jejich úspěchu je sádlo pokojové teploty, které se musí pečlivě zapracovat do sypkých ingrediencí. Plnit je můžete tradičními povidly nebo kyselejší marmeládou. Můj tip zní: Abyste zajistili, že bude sádlo pokojové teploty pro optimální zpracování, vyndejte ho z lednice minimálně 1 hodinu předtím, než začnete připravovat těsto. Doporučuji si je upéct co nejdříve a uvidíte, že Vás příjemně překvapí!

Recept na tradiční křehké sádlovky (sádlové koláčky)

Celková délka přípravy sádlových koláčků je přibližně 2 hodiny a 45 minut, z čehož většina času připadá na odležení těsta v chladu. Výsledkem je přibližně 30 kuliček křehkého cukroví.

  • Příprava těsta a hnětení: 15 minut
  • Chlazení těsta v lednici: 2 hodiny (minimálně)
  • Tvarování, plnění a příprava na pečení: 15 minut
  • Pečení v troubě: 25 minut
  • Chlazení a pocukrování: 10 minut
  • Celkový čas (s dobou chlazení): přibližně 2 hodiny a 45 minut

Ingredience potřebné k přípravě sádlovek

  • 150 g hladké mouky
  • 100 g moučkového cukru (plus trocha na poprášení)
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • špetka soli
  • 120 g vepřového sádla (pokojové teploty)
  • Povidla nebo marmeláda
Obrázek k receptu na sádlovky
Foto: Se svolením Dvě v troubě, recept na sádlovky

Postup při přípravě sádlových koláčků

1. Nejprve se zaměřte na těsto na sádlovky. Do středně velké mísy si připravte všechny sypké ingredience.

2. Přesně odvažte 150 g hladké mouky a 100 g moučkového cukru. K nim přidejte 1 balíček vanilkového cukru a špetku soliSuché suroviny krátce promíchejte, aby se propojily.

3. Nyní přichází na řadu hlavní ingredience – 120 g vepřového sádla. Sádlo musí být zcela měkké, pokojové teploty, aby se dalo snadno zapracovat.

Obrázek k receptu na sádlovky
Foto: Se svolením Dvě v troubě, recept na sádlovky

4. Sádlo přidejte do mísy k sypké směsi a začněte vypracovávat hladké těsto. Můžete použít hnětací hák robota nebo vlastní ruce.

5. Těsto je potřeba hníst tak dlouho, dokud se sádlo dokonale nevsákne a nevznikne jednotná, vláčná a hladká koule.

6. Hotové těsto zabalte do potravinářské fólie a uložte ho do lednice. Aby bylo těsto dostatečně tuhé a dobře se s ním pracovalo, je ideální nechat ho odležet přes noc, tedy do druhého dne.

Obrázek k receptu na sádlovky
Foto: Se svolením Dvě v troubě, recept na sádlovky

7. Pokud však opravdu spěcháte, stačí mu minimálně 2 hodiny v lednici pro ztuhnutí.

8. Druhý den (nebo po uplynutí chladicí doby) si předehřejte troubu na teplotu 150 stupňůPokud se rozhodnete péct v páře (což není nutné), nalijte přibližně čtvrt litru vody do prázdného plechu nebo pekáčku a umístěte jej na dno trouby.

Obrázek k receptu na sádlovky
Foto: Se svolením Dvě v troubě, recept na sádlovky

9. Odleželé těsto vyjměte z fólie. Pro maximální přesnost a aby byly koláčky jeden jako druhý, můžete si těsto odvážit na kousky – ideální váha je 15 g na jednu kuličku.

10. Z těchto kousků v rukou vyválejte úhledné kuličky. Tyto kuličky skládejte s rozestupem na plech vyložený pečicím papírem, aby se během pečení neslepily.

Obrázek k receptu na sádlovky
Foto: Se svolením Dvě v troubě, recept na sádlovky

11. Do každé kuličky je potřeba udělat důlek. Použijte rukojeť vařečky nebo malý váleček. Nejprve vařečkou opatrně vtlačte důlek. Pokud je důlek příliš malývařečkou v něm zakružte, aby se otvor zvětšil a vešlo se do něj dostatečné množství náplně.

12. Důlky naplňte povidly nebo oblíbenou marmeládou. Pro čistou práci můžete použít malou lžičku nebo dokonce cukrářský sáček, se kterým se povidla dávkují velmi snadno a přesně.

Obrázek k receptu na sádlovky
Foto: Se svolením Dvě v troubě, recept na sádlovky

13. Takto připravený plech vložte do předehřáté trouby a sádlovky pečte po dobu přibližně 25 minut při 150 stupních. Cukroví by mělo být světlé, jen lehce narůžovělé na okrajích.

14. Po upečení vyjměte plech z trouby a nechte sádlovky vychladnout na mřížce. Jakmile jsou úplně vychlazenéposypte je moučkovým cukrem.

Obrázek k receptu na sádlovky
Foto: Se svolením Dvě v troubě, recept na sádlovky

15. Sádlovky jsou ihned po upečení krásně křehké a nemusí se nechat uležet.

Obrázek receptu na Klasické kakaové sádlovky - důlkové kuličky s jahodovým džemem

Vánoční cukroví: Mouřeníny jsou klasické kakaové sádlovky, které plníme jahodovým džemem

Tipy redakce:

  • Správná teplota sádla: Sádlo pokojové teploty je klíčové pro správnou konzistenci těsta. Nikdy nepoužívejte studené sádlo přímo z lednice.
  • Tvarování na váhu: Pro stejnoměrný výsledek a rovnoměrné propečení odvažte kousky těsta po 15 g před tvarováním kuliček.
  • Prohloubení důlků: Důlky dělejte dostatečně velké, aby se do nich vešla náplň, ale ne tak, aby se protrhlo dno koláčku.
  • Skladování: Sádlovky neztvrdnou, a proto nepotřebují čas na uležení. Skladujte je v uzavřené krabici v chladu, ale jsou výborné ihned po vychladnutí.
Obrázek receptu na Sádlovky: Vanilkové vánoční sádlové rohlíčky

Sádlovky: Vanilkové vánoční sádlové rohlíčky

Foto a recept Dvě v troubě

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest