Svěží, barevný a lahodně jemný je koláč s tvarohovým krémem, čerstvými jahodami a lesklou červenou želatinou. Vypadá jako letní pohlednice v pečené podobě. Na první pohled osloví nejen chuťové pohárky, ale i oči, jelikož v sobě skrývá vše, co máme na jahodové sezoně nejraději. Sladkost červených jahod ukrytých mezi tvarohem a želatinou způsobí, že se tento dezert bude vyjímat úplně všude, kam ho vezmete či položíte.
Díky tvarohu a ovoci je koláč svěží a nepřeslazený, křehké těsto, jemný krém, šťavnaté ovoce a pružné želé zaručí skvělou kombinaci textur a chutí. Je vzhledově působivý natolik, že se hodí na různé oslavy, dětské párty i rodinná posezení. Navíc je příprava příjemně jednoduchá a výsledek vždy potěší, protože zaručeně vykouzlí úsměv na tváři každému, kdo se do něj zakousne.
Recept na Tvarohový koláč na plech s ovocem
Ingredience na těsto
- 6 vajec
- 6 lžic cukru
- 6 lžic polohrubé mouky
- panák rumu
Suroviny na krém
- 1 tvaroh (ve vaničce)
- 2 smetany ke šlehání
- 1/2 kelímku sýru Philadelphia
- 1 vanilka
- cukr dle chut
- 1 ztužovač šlehačky
Další suroviny
- čerstvé jahody
- želatina
Postup přípravy jahodového koláče
1. Bílky si oddělíme od žloutků a vyšleháme tuhý sníh z bílků.
2. Poté v průběhu šlehání přidáváme žloutky a cukr, nakonec rum.
3. Opatrně vmícháme mouku a jemně promícháme.
4. Upečeme v troubě do růžova a vychladíme.
5. Na krém smícháme všechny ingredience a vyšleháme hladký krém, který namažeme na vychlazený korpus.
6. Na krém poklademe plátky jahod a zalijeme dle návodu udělanou želatinou. Uložíme do lednice.
Tip
Pro výraznější chuť můžete přidat kapičku citronové šťávy nebo nastrouhanou citronovou kůru do tvarohu.

Líný koláč s jahodami a krupičkou podle mé polské babičky

Jahodové nebe aneb piškot s jahodami a šlehačkou
pozn. částečně upraveno AI, redakce cooky.cz, recept a foto Renata Malíková