Sýrová roláda je nejen velmi chutná a jednoduchá na přípravu, ale také jde o perfektní párty pochoutku na různých oslavách. Když ji nakrájíte na kolečka a naservírujete na podnos, navíc skvěle vypadá. Sýrová roláda má velmi jemnou konzistenci a z tohoto důvodu si ji oblíbí všechny věkové kategorie. Také není tato slaná pochoutka žádná novinka v oblasti gastronomie a známe ji v různých kulturách již mnoho set let.

Ale je oblíbená hlavně ve středoevropské kuchyni a najdeme ji během různých večírků v Česku i Slovensku. U nás je velmi oblíbená s křenem, ale je to taková klasika, že ji zná asi každý. Proto si připravíme tuto tuto vylepšenou s vajíčkovou pomazánkou a šunkou.

Recept na sýrovou roládu

Ingredience pro přípravu

  • 12 plátků sýru
  • vajíčková pomazánka
  • šunka
  • červená paprika
  • čedar

Jak na sýrovou roládu krok za krokem – postup přípravy

1. Na plech vyložený pečícím papírem naskládáme plátky sýra tak, aby se spoje překrývaly. Naskládáme je 4×3.

2. Dáme do předehřáté trouby na 180°C na maximálně 3 minuty, aby se spolu spojily.

3. Nyní je potřeme vajíčkovou pomazánkou, vyskládáme šunku, nakrájenou červenou papriku a kousky čedaru.

Obrázek receptu na slanou roládu z listového těsta.

Dozlatova pečená Slaná roláda z listového těsta, s bohatou náplní z česneku a sušených rajčat

4. Smotáme do rolády, zabalíme do potravinářské fólie nebo alobalu a dáme do lednice ztuhnout.

Další varianty sýrové rolády.
Foto: freepik.com, Další varianty sýrové rolády.

Pár tipů na závěr

Chcete pikantnější variantu? Přidejte do vajíčkové pomazánky chilli papričky nebo křen.

Bez šunky? Místo ní lze použít uzeného lososa, grilovanou zeleninu nebo plátky pečeného kuřecího masa.

Roláda jako jednohubky? Nakrájené plátky můžete napíchnout na párátka a podávat jako luxusní kanapky na večírku.

Obrázek receptu na vepřovou roládu s oravskou slaninou.

Křehká vepřová roláda s delikátní oravskou slaninou

Zdroj: Ilona Mikulecká, redakce cooky.cz, částečně upraveno AI

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest