Tuto lahodnou studenou omáčku si zvládne připravit každý doma a navíc bude mnohem lepší než kupovaná nebo z fast foodu. Tatarská omáčka, nebo také lidově tatarka, je studená omáčka, která Vaše jídlo může posunout na vyšší úroveň. Ať už ji používáte jako dip, dochucovadlo nebo přílohu.
Bohužel mnoho lidí se uspokojí s kupovanou verzí, ale ta postrádá tu pravou jedinečnost. Přitom příprava této omáčky zabere pouhých 10 minut. Navíc máte kontrolu nad jejím složením a víte, že neobsahuje žádné skryté konzervanty ani umělá barviva a cukry. Připravte se, že po ochutnání vlastní domácí verze se už nikdy nevrátíte k té z obchodu!
Recept na Domácí tatarku
Potřebné vybavení
- větší misku
- prkýnko
- Nůž
Suroviny
- 200 g kvalitní majonézy (ideálně domácí)
- 1 ks šalotky (najemno nakrájenou)
- 1 ks kyselé okurky (najemno nakrájená)
- citronová šťáva (dle chuti – volitelné)
- sůl, pepř (na dochucení)
Rozšíření základní verze o:
- ančovičky (volitelné)
- kapary (volitelné)
Postup
- Nakrájíme si najemno potřebné suroviny.
- Do misky si dáme majonézu a všechny ingredience.
- Vše důkladně promícháme.
- Základní verze tatarky je majonéza se šalotkou a okurkou. Tyto tři složky můžeme rozšířit buď o ančovičky nebo o kapary, které budou najemno nakrájené – vždy použijeme pouze jednu tuto ingredienci.
- Omáčku dochuťte solí a pepřem dle chuti. Kdo má rád kyselejší podkreslení může zakápnout omáčku pár kapkami citronu.
- Hotovou studenou omáčku můžeme podávat.
Poznámky
- příloha k pečené příloze – brambory, hranolky, zeleninové hranolky
- dip k pečeným, grilovaným masům
- dip k pečené, grilované rybě
- na obložené chlebíčky