Kdo by nemiloval křupavý vepřový bůček? Pokud jste někdy zkoušeli připravit jeho čínskou verzi s kůží, víte, že to není rychlá a snadná záležitost a je to dvoudenní proces. Ale tento recept je mnohem jednodušší a opravdy moc dobrý. Jedná se o smažený vepřový bůček po Thajsku a zabere vám to pouze půl hodiny. Většina z vás asi zná křupavý bůček, kde křupavou částí je kůže. Ale tento náš dnešní thajský styl se nazývá “moo saan chun tod nam pla“, což znamená smažený vepřový bůček v rybí omáčce.
V Thajsku se připravuje různými způsoby, ale základem je vždy rybí omáčka, která se k vepřovému masu neuvěřitelně hodí. Bůček je lehce obalený v mouce a i když nemá kůži, je krásně křupavý právě díky hladké mouce, která se dvakrát osmaží. V Thajsku je toto jídlo oblíbené k pivu a u pouličních prodejců se dokonce prodává s lepkavou rýží jako snídaně. No, umíte si představit, že byste snídali křupavý bůček, i když by byl sebelepší? Já tedy ne, ale i tak tento recept doporučuji na večeře s přáteli nebo na zobání k pivu.
Recept na 30-minutový křupavý vepřový bůček po Thajsku
Ingredience na přípravu thajského vepřového bůčku v rybí omáčce
- cca 450 g vepřového bůčku bez kůže (s kůží kupujte asi 550 g)
- 1 a 1/2 lžíce rybí omáčky (lze koupit běžně v obchodem s asijským zbožím, dnes už i v každém menším obchodním řetězci najdete sekci s orientálními surovinami)
- 1 lžička cukru
- 1/2 lžičky mletého bílého pepře
- 2 lžíce hladké mouky
- 2 lžíce kukuřičného škrobu
- olej na smažení dle potřeby
- Nam Jim Jeaw – omáčka na namáčení, kterou si sami zvolíte dle chuti
Postup přípravy vepřového bůčku
1. Bůček umyjeme a dobře osušíme papírovou utěrkou a ostrým nožem odstraníme kůži.
2. Maso nakrájejte na 2,5 cm široké proužky a poté každý proužek na kousky silné asi 1,8 cm (vepřové maso se smažení smrští, takže kousky budou menší).
3. Vepřové kousky vložíme do velké mísy, přidáme rybí omáčku, cukr a bílý pepř. Rukama promícháme pořádně asi 1 minutu. V jiné misce smícháme mouku a kukuřičný škrob a řádně promícháme.
4. Maso posypeme moučnou směsí a pořádně promícháme. Kousky se nesmí slepovat. Necháme to asi 5 minut odležet, než si rozehřejeme olej.

Dokonalý pečený bůček: Měkký uvnitř, křupavý na povrchu, s pálivým křenem a sladkými švestkami
5. Do roku nebo středně velkého kastrolu nalejeme asi 2,5 cm vrstvu oleje a rozehřejeme ho na 175 stupňů pro první smažení.
6. Po jednom kousku přidáváme polovinu vepřového masa, aby se kousky neslepily a smažíme 2 minuty. Teplotu oleje udržujeme na 150 – 175 stupních.
7. Vepřové maso vyndáme na talíř a stejně osmažíme i druhou várku. Maso necháme vychladnout, aby bylo vlažné, než ho budeme smažit podruhé.
8. Když nám maso vychladne zvýšíme teplotu oleje na 190 stupňů (velký plamen) a do oleje přidáme celou várku masa najednou. Smažíme pouze 70-90 vteřin, dokud povrch nezíská tmavě zlatavou barvu. Můžeme smažit maximálně 2 minuty, jinak bude maso suché. Maso vyjmeme z tuku a necháme na papírové utěrce okapat tuk.
Tipy
Vybírejte si vepřový bůček s rovnoměrným množstvím masa v celé vrstvě uprostřed. Chcete li toto jídlo připravit bez lepku, nahraďte mouku stejným množstvím kukuřičného škrobu.

Zlatý, šťavnatý a neodolatelně voňavý domácí vepřový bůček

Thajské žluté kari s kuřecím masem a křupavou cuketou
pozn. částečně upraveno AI, redakce cooky.cz, recept a foto Renata Malíková