Chcete potešit milovníky poctivého masa? Připravte jim tuto voňavou klasiku české kuchyně Zlatý, šťavnatý a neodolatelně voňavý domácí vepřový bůček. Upečete ho krásně dokřupava s česnekem a bylinkami a podávejte jen tak s čerstvým chlebem a hořčicí, tak ho lze vychutnat nejlépe. Také ho můžete připravit jako hlavní jídlo a podávat s kynutým nebo bramborovým knedlíkem a bílým nebo červeným zelím.

I když toto jídlo působí jednoduše, vyžaduje naši péči a trpělivost. Péči v ochucení a trpělivost v pečení. Čím víc tomuto masíčku dodáte chutí a čím déle ho budete pomalu péct, tím bude výsledek chutnější a bude z něj delikatesa, na kterou jen tak nikdo nezapomene. Česnek a tymián proniknou do masa a pečením změkne tak, že se vám bude rozpadat v puse a jeho chuť se vám vryje do paměti.

Recept na zlatý, šťavnatý a neodolatelně voňavý domácí vepřový bůček

Ingredience potřebné na přípravu neodolatelného pečeného bůčku

  • 1 kg vepřového bůčku
  • 10 g dusitanové soli
  • 10 g jedlé soli
  • 10 g cukru
  • 13 g černého pepře
  • 6 g muškátového oříšku
  • 3 g sušeného tymiánu
  • 9 stroužků česneku (prolisovaného)
  • 2 bobkové listy (drcené)

Postup přípravy domácího vepřového bůčku

1. V míse smícháme všechny soli a kořenící přípravky i česnek, řádné promícháme, aby se všechny chutě promísili.

Všechna koření a česnek smícháme v misce.
Zdroj: Gute Rezepte, Všechna koření a česnek smícháme v misce.

2. Umytý a osušený bůček potřeme kořenící směsí ze všech stran. Rukama pořádně promasírujeme, aby se koření dobře vstřebalo.

3. Poté bůček zabalíme do několika vrstev potravinové folie a necháme odležet v lednici 4-5 dní , aby maso vstřebalo veškeré koření a získalo bohatou chuť.

Pečený bůček

Pomalu pečený bůček s křupavou kůžičkou z domácí marinády – staročeská pochoutka s jednoduchou přípravou

Bůček ochutíme, zabalíme a uložíme do lednice.
Zdroj: Gute Rezepte, Bůček ochutíme, zabalíme a uložíme do lednice.

4. Po uplynutí doby bůček vyndáme z lednice, dobře opláchneme pod tekoucí vodou a osušíme papírovými utěrkami.

5. Maso dáme na pekáč a zapíchneme do něj tepelný senzor. Troubu předehřejeme na 80 stupňů a pomalu pečeme, dokud vnitřní teplota masa nedosáhne 69 – 72 stupňů.

Obrázek receptu na vepřový bůček na asijský způsob.

Skvělý vepřový bůček na asijský způsob

Bůček umyjeme, osušíme a vložíme do trouby.
Zdroj: Gute Rezepte, Bůček umyjeme, osušíme a vložíme do trouby.

6. Po upečení necháme bůček zcela vychladnout a zabalíme do folie a uložíme do lednice.

Upečený bůček znovu zabalíme a uložíme do lednice.
Zdroj: Gute Rezepte, Upečený bůček znovu zabalíme a uložíme do lednice.

7. Před podáváním odstraníme folii a nakrájíme na plátky.

Tipy na vylepšení

Pro výraznější aroma můžete použít kapku tekutého kouře. Pro extra křupavost můžete na konci pečení zapéct pod grilem. Skvělým doplňkem je křen nebo domácí nakládaná cibulka.

Obrázek k receptu: Až se chutě zeptají: Báječný zavařený česnekový bůček

Bůček ve sklenici jako od babičky: Levné suroviny, žádná chemie a chuť, která vás vrátí do dětství

Dokonalý pečený bůček: Měkký uvnitř, křupavý na povrchu, s pálivým křenem a sladkými švestkami

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest