Tiramisu nepečená roláda bez vajec je skvělou variantou klasického dezertu. Příprava je snadná a nevyžadují pečení. Zároveň recept vyhovuje všem, kteří se vyhýbají vajíčkům. Výsledek vypadá úžasně lahodně. Ideální pro rodinné oslavy nebo jako sladkou tečku po nedělním obědu.
Mezi ingrediencemi najdete kávu, tím myslíme v nejlepším případě silné espresso. Alternativně instantní černou kávu. Dále přijde do rolády trochu Amaretta, ale pokud ho nemáte, přidejte obyčejný rum.
Recept na nepečenou tiramisu roládu
Ingredience pro přípravu
- 150 g cukrářských dlouhých piškotů
- 200 g smetany ke šlehání (35% tuku)
- 250 g mascarpone
- 1 espresso
- kakao
- 2 lžíce moučkového cukru
- Amaretto nebo rum
Postup přípravy
1. Smetanu si vyšleháme do tuhé konzistence a přidáme k ní moučkový cukr.
2. Vyšleháme ještě chvíli s cukrem a poté přidáme vychlazené mascarpone.
3. Nyní šleháme, odkud nezískáme tuhý krém a během šlehání přilejeme Amaretto nebo rum.
4. Hotový krém dáme vychladit do lednice a mezitím si uvaříme kávu.
5. Na list pečícího papíru vyskládáme piškoty namočené v kávě.
6. Na piškoty navrstvíme připravený krém. Celkově nyní použijeme tak 1/2 – 2/3 krému.
7. Krém posypeme mírně kakaem a s pečícím papírem zarolujeme piškoty ro tvaru rolády.
8. Roládu dáme na 2 hodiny do lednice a poté roládu potřeme zbytkem krému a opět posypeme kakaem.
Co je vlastně tiramisu a odkud pochází?
Tiramisu pochází z Itálie, z oblasti Benátska. Předpokládá se, že tiramisu bylo vytvořeno v 60. letech 20. století v restauraci “Le Beccherie” nedaleko Benátek. Během chvíle se recept rozšířil po celé Itálii a záhy po zbytku světa. Název pochází z italského výrazu “tirami su”, což v překladu znamená “zvedni mě” nebo “rozvesel mě”. To odkazuje na energetické účinky kávy a cukru.
Původně tiramisu neobsahovalo mascarpone, postupem času se takto recept rozvinul do dnešní podoby. Obecně se v tiramisu ale počítá s namočenými piškoty v kávě, krémem z mascarpone, cukrem a likérem.