Kdo z nás by neznal šišky s mákem? Tradiční oběd ve škole, u babiček, doma i v jiných stravovacích zařízeních. Já jsem vždy tvrdila, že šišky s mákem mají jednu nepopíratelnou výhodu. Většina z nás si na ně pamatuje v dobrém, protože je dosti obtížné tento lahodný a osvědčený pokrm zkazit natolik, aby nám vyloženě nechutnal. Pokud si dobře pamatuji, šišky s mákem s chutí jedli i ne příliš velcí milovníci sladkého jídla.

Podle tohoto receptu si připravíme a uvaříme tradiční šišky s mákem, na které rozhodně s chutí zavzpomínáte. A kdykoliv si na ně vzpomenete, pustíte se do vaření. Důležité je celý pokrm připravit doma od základu a nespoléhat se na zakoupené bramborové šišky nebo těsto. My jsme milovníci máku a na tuto kombinaci rozhodně nedáme dopustit. Pokud však preferujete jiné typy posypu, určitě neváhejte a přizpůsobte si jídlo dle sebe. Bramborové šišky jsou totiž výtečné také s opečenou strouhankou, namletými ořechy nebo například s tvarohem na slano.

Recept na bramborové šišky s mákem

Ingredience pro přípravu

Šišky:

  • 700 g uvařených brambor
  • 400 g polohrubé mouky
  • 3 vejce
  • špetka soli

Posyp:

  • 100 g mletého máku (nebo i více dle chuti)
  • 100 g másla
  • 3 lžíce moučkového cukru

Postup přípravy

Tradiční bramborové šišky s mákem.
Tradiční bramborové šišky s mákem.

1. Nejdříve uvaříme ve slupce brambory do měkka a poté je necháme zchladnout.

2. Brambory si oloupeme a nastrouháme na jemném struhadle.

3. Mezitím sí dáme vařit osolenou vodu ve velkém hrnci a brambory si dáme do misky nebo na čistou pracovní plochu.

4. Brambory trochu osolíme, přidáme k nim vejce a mouku.

5. Nyní vypracujeme hladké a pevné těsto, které následně rozdělíme na ideálně 8 částí.

6. Z každé části vytvoříme válec přibližně 1 cm silný a nakrájíme ho na 2 – 3 cm dlouhé bramborové šišky.

7. Hotové šišky vložíme do vroucí vody v hrnci a mícháme.

8. Šišky zhruba za 5 minut vyplavou a odebereme je do misky.

9. Nyní je už pouze posypeme namletým mákem, moučkovým cukrem a zalejeme rozpuštěným máslem.

10. Dobře promícháme!

V jednoduchosti je síla

Ať už šišky s mákem podáváte jako hlavní jídlo nebo dezert, vždy uděláte radost. Jde totiž o skvělý příklad české kuchyně, která spojuje jednodoché ingredience s bohatou chutí. Z vlastní zkušenosti víme, že šišky s mákem jsou enormně syté jídlo. Navíc příprava je velmi rychlá, obzvlášť, pokud mák zakoupíte již namletý.

Nejlepší recept roku


Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest