Mřížkový koláč z lineckého těsta německy “Linzer Torte” pochází ze 17. století a nazvaný byl dle města Linz (Linec). Jeho tradice tedy sahá hodně daleko a taky proběhl od té doby hodně změnami a modernizacemi. Jeho původní podoba byla tak trochu jiná, ale základ stále zůstává. Původně byl připravován z těsta, které obsahovalo tradiční mouku, mleté ořechy, většinou lískovce anebo mandle, máslo a cukr. Naplněn byl většinou rybízovou marmeládou, která kontrastovala se sladkostí těsta a navrchu byla typická mřížka z těsta. Mřížkový koláč byl velice častým zákuskem a já si jej pamatuji od mojí babičky s náplní povidlovou.
Dnešní podoba lineckého koláče zahrnuje moderní variace, ale jeho základní podoba zůstává stejná, křehké těsto a výrazná, chuťově kontrastní náplň. No a dnešní recept je toho důkazem, protože je klasický, dokonce i z klasických a dostupných surovin, kterými jsou tvaroh a jablka. Tak pojďte tvořit.
TIP: podívejte se na podobné koláče- Recept na prošívanou deku a další recepty na mřížkové koláče
Recept na tradiční linecký mřížkový koláč – tvaroh a jablka v hlavní roli
Ingredience na přípravu
Těsto
- 250 g polohrubé mouky
- 250 g hladké mouky
- 1 balíček prášku do pečiva
- 2 vejce
- 1 máslo
- 3 PL mléka
Náplň
- tvaroh a jablka dle chuti
- cukr a skořice dle chuti
Postup
1. V misce smícháme mouku, prášek do pečiva, vejce, máslo a mléko a vypracujeme hladké těsto celistvé těsto, které necháme cca půl hodiny odležet v chladu.
2. Těsto rozdělíme na dvě poloviny. První polovinu rozválíme tak, aby pokryla celou formu – dno i strany, kterou jsme vymazali tukem a vysypali moukou.
3. Na těsto navrstvíme tvaroh a na něj poklademe jablka nakrájené na plátky. Posypeme cukrem a skořicí dle chuti.
4. Druhou polovinu těsta rozválíme a nakrájíme na proužky, ze kterých tvoříme mřížku na povrchu koláče. Nakonec těsto popícháme vidličkou kvůli vzduchovým bublinám.
5. Pečeme v předehřáté troubě na 180 stupňů cca 25 minut do zlatava.
6. Po upečení necháme vychladnout a. nakrájíme na kostky. Můžeme podávat jak teplý tak za studena.
Tip na závěr
Zkusila jsem jej upéct i s mákem místo jablek a byl tedy hodně sytý ale výborný. No a s povidly a s mákem to je teprve tradiční chuť, která dohromady prozradí jeho letitou tradici.