Dezert Sernik – název vás nejspíš pobavil, že? Sernik ale opravdu je tradičním polským dezertem. Nejčastěji se připravuje z tvarohu, vajec, cukru a másla. Existuje množství variant, pečených i nepečených, s ovocem, rozinkami nebo čokoládou. Zákusek je typický jemnou texturou a hutnou, ale vláčnou konzistencí, často na tenkém těstovém korpusu. V Polsku se hojně využívá při slavnostních příležitostech, jako jsou Vánoce nebo Velikonoce či Svaté přijímání. Oproti klasickému cheesecaku bývá méně sladký a výrazněji voní po vanilce či citronové kůře.

Tajemstvím je jemnost tvarohu

Klíčovou úlohu hraje použitý tvaroh, zejména jeho jemnost. Poláci jej často melou dvakrát, pak má správnou krémovost bez přílišného obsahu vody. Sernik se obvykle peče pomalu a při nižší teplotě, aby nepopraskal a zůstal vláčný. Na povrch se může použít poleva či drobenka, v některých regionech se setkáváme i s karamelem. Historicky patří Sernik k nejstarším dezertům středoevropské kuchyně. V moderní době samozřejmě lze zvolit i bezlaktózovou variantu.

Ingredience na jemný tvarohový dezert

  • Měkký tvaroh (vanička) – 1 kg;
  • Vejce – 6 ks;
  • Citron – 1 ks;
  • Hladká mouka – 2 lžíce;
  • Vanilkový pudink – 1 balení;
  • Cukr krystal – 1 hrnek;
  • Olej – 100 ml;
  • Mléko – 100 ml;
  • Dětské piškoty – podle potřeby;
  • Strouhaná čokoláda – podle potřeby;
  • Sůl – špetka.
Obrázek k receptu: Tradiční polský dezert, nad jehož názvem se Češi pousmějí: Tvarohový sernik
Foto: YouTube/Henia Foks, Recept na: Tradiční polský dezert, nad jehož názvem se Češi pousmějí: Tvarohový sernik

Postup přípravy tvarohového dezertu

  • Do větší mísy rozklepněte vejce.
  • Přidejte špetku soli a vsypte cukr.
  • Vše vyšlehejte do světlé nadýchané pěny.
  • Přilijte olej a mléko.
  • Poté přisypte mouku a pudinkový prášek.
  • Na závěr přidejte nastrouhanou citronovou kůru a tvaroh.
  • Vše důkladně promíchejte, až vznikne hladká směs.
  • Spodní část formy, do níž jste vložili pečicí papír, vyložte piškoty.
  • Přelijte je připravenou tvarohovou hmotou, vršek rovnoměrně uhlaďte.
  • Pečte 60 minut v troubě předehřáté na 170 °C.
  • Upečený serník nechte vychladnout, poté jeho vršek posypte strouhanou čokoládou.
  • Nejlépe chutná, pokud jej necháte několik hodin odležet v lednici.
  • Podávejte nejlépe s čerstvým ovocem nebo šlehačkou.
Obrázek receptu na tříbarevný koláč.

Tříbarevný koláč na plech: Legenda sladkého pečení

Nejlepší nepečený tvarohový dort s ovocem

Nepečený tvarohový dezert s ovocem a cukrářskými piškoty – rychlý recept na něco sladkého

Zdroj: Autorský text, YouTube, Wikipedie

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest