Pizza je dnes jedním z nejoblíbenějších pokrmů na světě, avšak máloco může konkurovat klasické sýrové pizze. Její jednoduchost a zároveň bohatá chuť z ní dělá pokrm, který si získal srdce spousta lidí po celém světě. Sýrová pizza má svůj mezinárodní den a tím je 5.9. Tak jsem se rozhodla, že si k tomuto svátku uděláme svou sýrovou pizzu podle receptu, abychom všichni dne 5.9. mohli oslavovat Den Sýrové pizzy.

Něco málo o historii pizzy a odkud pochází

Kořeny sýrové pizzy sahají hluboko do historie italské kuchyně, i když samotné pizzové těsto v Itálii nevzniklo. Pizzové těsto se dovezlo ze starověkého Egypta. Vrátíme se k historii sýrové pizzy, pravá sýrová pizza, jak ji známe dnes, se zrodila v Neapoli v 18. století. Tehdy se začal používat sýr mozzarella, který se vyrábí z mléka buvolů chovaných v Kampánii.

Základem sýrové pizzy je tenké těsto, které je potřené rajčatovou omáčkou. Klíčovým prvkem je potom sýr. Tradičně se používá mozzarella, která se rovnoměrně rozprostře (rozteče) po celém povrchu pizzy. Můžeme také přidat další druhy sýrů například parmezán či gorgonzola. Přidáním dalších druhů, dosáhneme různých chuťových zážitků.

Sýrová pizza se peče ve velmi horké peci, tradičně se peče v kamenné. Kamenná pec totiž zajišťuje křupavost okrajů a dokonalé rozpuštění sýra. Ale v domácím prostředí si budeme muset vystačit s pečící troubou.

Recept na Sýrovou pizzu

Recept na nejlepší domácí pizzu
Obrázek: cooky.cz, Tradiční domácí sýrová pizza

Těsto na pizzu:

  • 1/2 kostky čerstvého droždí
  • 300 ml vlažné vody
  • 1/2 lžičky cukru krystal
  • 500 g hladké mouky
  • 5 lžic olivového oleje
  • 1 lžička soli

Rajčatové Sugo:

  • 400 g konzervovaných rajčat
  • 1 lžíce cukru
  • 1 menší cibule nakrájená najemno
  • 1 lžička oregána
  • 1/2 lžičky soli
  • 3 stroužky česneku prolisovaného
  • 1 lžíce oleje

Na závěr:

  • 200 g nastrouhané mozzarelly

Postup:

1. Nejprve si připravíme těsto: rozmícháme droždí v 5 lžících vlažné vody, přidáme cukru a lžičku mouky, vše promícháme a dáme na teplé místo. Jakmile vzejde kvásek začneme pracovat na těstě. Ve větší míse promícháme odváženou hladkou mouku, olivový olej, sůl a kvásek. Poté postupně přiléváme vodu 300ml a vypracujeme z toho krásné, hladké těsto, které se nelepí. Takto necháme těsto kynout na teplém místě cca 60 minut.

Recept na nejlepší domácí pizzu
Obrázek: cooky.cz, Tradiční domácí sýrová pizza

2. Po dobu kynutí si připravíme rajčatové sugo: na oleji orestujeme cibulku, jakmile zesklovatí přidáme konzervované rajčata, které vaříme dokud nejsou měkké. Pak přidáme cukr, sůl, oregáno a prolisovaný česnek. Vše dohromady povaříme a případně dochutíme dle chutí. Jakmile je hotovo, necháme stranou vychladnout.

Recept na nejlepší domácí pizzu
Obrázek: cooky.cz, Tradiční domácí sýrová pizza

3. Výroba pizzy: když těsto zdvojnásobí svůj objem, rozdělíme ho na stejné části. Na pomoučněné ploše pak vypracujeme tenkou placku. Placku přeneseme na plech vyložený pečícím papírem. Na těsto naneseme rajčatové sugo, necháme volné asi 1cm okraje. Sugo pokryjeme nastrouhaným sýrem. Takto připravenou pizzu dáme péct do vyhřáté trouby na 250 stupňů a pečeme do zlatova, asi 20 minut.

Jakmile je pizza hotová, můžeme podávat. Dobrou chuť.

Tipy na to, jak zaručit křupavou pizzu

  • Troubu si nechte minimálně 30 minut před pečením vyhřát na danou teplotu.
  • Nedovolte, aby po vyválení těsta, těsto začalo kynout. Musíte pracovat rychle, aby byla tenká.
Nejlepší recepty z kuchyně


Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest